REBRÍČEK: Ktoré autá sú najmenej spoľahlivé? S týmito značkami majitelia neboli spokojní


Foto: REBRÍČEK: Ktoré autá sú najmenej spoľahlivé? S týmito značkami majitelia neboli spokojní Foto: Volkswagen Slovakia, volvocars.com

Nedávna štúdia od spoločnosti J. D. Power zverejnila prehľad automobilových značiek na základe ich spoľahlivosti. Prieskum vychádzal zo skúseností 30 595 pôvodných majiteľov vozidiel modelového roku 2021 v priebehu troch rokov. Rebríček zostavil Auto Bild.

7. Volvo

V rebríčku najmenej spoľahlivých áut skončila značka Volvo na siedmom mieste. Táto značka však dlhodobo patrila medzi bezpečné a spoľahlivé autá, no momentálne zápasí s výzvami na trhu - s elektrickými vozidlami. Majitelia áut Volvo nahlásili 245 problémov na 100 vozidiel. Spoločnosť chce svojimi elektrickými vozidlami, vrátane modelov EX30, konkurovať Tesle. Práve inovácie na neprebádaných územiach, akými sú aj elektrické vozidlá, môžu priniesť značke ďalšie nepríjemné komplikácie.

6. Lincoln

Ide o luxusnú divíziu spoločnosti Ford. Nahlásených má 251 problémov na 100 vozidiel. Týkajú sa predovšetkým modelov Corsair 2020 a Nautilus 2019, ktoré získali od J. D. Power priemerné skóre. Mimoriadne nízke skóre získal aj model Aviator 2020. Značka má problém udržať svoju luxusnú ponuku, ktorá by bola zároveň aj spoľahlivá. „Tento problém sa odráža v predpokladaných nákladoch na údržbu, čo vykresľuje obraz luxusu, ktorý môže mať časom vysokú cenu,“ uvádza Auto Bild.

5. Tesla

Tesla patrí medzi revolucionárov v oblasti elektrických vozidiel, no sama čelí vlastným výzvam s 252 problémami na 100 vozidiel. Problémy s vozidlami často vyplývajú z jej špičkových technológií, konkrétne z asistenčných, informačných a bezpečnostných systémov. Svojimi jedinečnými technológiami je pritom Tesla ikonická.

4. Volkswagen

Volkswagen je preslávená nemecká značka s rozsiahlym dedičstvom a dlhoročným portfóliom. To však neznamená, že ich problémy a technologické nedostatky netrápia. Majitelia týchto vozidiel totiž hlásili až 267 problémov na 100 vozidiel. Cieľom značky pritom kedysi bolo vyrábať spoľahlivé autá pre široké masy. Pri jej posledných pokusoch o rodinné sedany a hatchbacky sú však výsledky zmiešané.


„Niektorí nadšenci poukazujú na globalizáciu značky vrátane presunu výroby do Číny ako na potenciálny faktor tejto zmeny,“ domnievajú sa z Auto Bild.

3. Land Rover

Značku momentálne vlastní indická spoločnosť Tata Motors. Vyznačuje sa luxusnými terénnymi schopnosťami, má však problémy s udržaním spoľahlivosti. Vykazuje 268 problémov na 100 vozidiel. Akvizícia indickej spoločnosti Tata Motors mala priniesť značke nádej a oživenie, no namiesto toho ju oslabuje. Legendárny odkaz značky tak čelí problémom so spoľahlivosťou.

2. Audi

Audi sa aj napriek svojmu inžinierstvu a systému pohonu všetkých kolies potýka s 275 problémami na 100 vozidiel. Značka bola kedysi preslávená svojou spoľahlivosťou a výrobou vozidiel, ktoré sú schopné vydržať skúšky času a používania. Pokles spoľahlivosti, najmä u novších modelov, tak uberá značke na kvalite.

1. Chrysler

Prvenstvo v najmenej spoľahlivých vozidlách získala značka Chrysler. Tá je oporou amerického automobilového priemyslu od svojho vzniku, teda od roku 1925. V posledných desaťročiach však automobilka čelila značným problémom. Viedlo to aj k poklesu kvality a spoľahlivosti jej vozidiel, čoho dôkazom je 310 hlásení problémov na 100 vozidiel. Chrysler sa tak musí v budúcnosti vyrovnať so zložitými problémami modernej automobilovej výroby a očakávaniami spotrebiteľov.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu