ČSOB konečne predala historickú budovu na Štúrovej. Za koľko, nechce prezradiť


Foto: ČSOB konečne predala historickú budovu na Štúrovej. Za koľko, nechce prezradiť Foto: Pannonia Group

ČSOB sa konečne podarilo predať historickú budovu na Štúrovej ulici v Bratislave. Kupcami sú spoločnosť Pannonia Group a rakúska firma IPD. O predaj budovy v lukratívnom centre hlavného mesta sa obchodná banka pokúšala od roku 2022. Ide o honosnú, prvorepublikovú stavbu v ktorej od začiatku sídlili významné bankové domy. Noví majitelia ju chcú zrekonštruovať a v budúcnosti by tam mali byť aj kancelárie, uvádza Denník N.

Cenu predaja nezverejnili kupujúce spoločnosti, ani ČSOB. Tá sa zatiaľ k predaju vôbec nevyjadrila, a podrobnosti sme nezistili ani po priamom oslovení hovorkyne banky. V minulosti pritom ČSOB cenu nemala problém prezradiť, napríklad v roku 2006 predala 10 nehnuteľností v Prahe za 3,2 miliardy českých korún. Cena budovy na Štúrovej ulici bude zrejme značná, pretože okrem toho, že sa nachádza v centre, ide o historicky a architektonicky významnú stavbu.

„Našim cieľom je prispôsobiť budovu súčasným štandardom trhu, zatiaľ čo budeme plne rešpektovať jej históriu a architektúru,“ uviedol podľa portálu O peniazoch zakladateľ Pannonia Group Dominik Brichta.

„Pannonia Group je slovenský family office a správca aktív, ktorý sa špecializuje na priame a dlhodobé investície do nehnuteľností, technológií a e-commerce. Realitné portfólio zahŕňa komerčné a rezidenčné budovy v centre Bratislavy, spolu s pozemkami na Slovensku a v Európe,“ uvádza portál O peniazoch. Okrem novej akvizície na svojej webovej stránke inzeruje aj ďalšie budovy v Bratislave - na Tolstého ulici a dva domy na Grösslingovej.


Jednu z najkrajších bratislavských budov postavili v roku 1923 podľa návrhu architekta Alexandra Skuteckého. Charakterizuje ju honosný klasicistický štýl, ktorý je ako stvorený pre sídlo banky. Postupne tam sídlila Union banka, Poštová sporiteľňa, či OTP. V roku 1980 budovy zaradili medzi národné kultúrne pamiatky.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu