Deň, keď v Bratislave zaznel výbuch: Od vraždy Róberta Remiáša uplynulo 28 rokov


Foto: Deň, keď v Bratislave zaznel výbuch: Od vraždy Róberta Remiáša uplynulo 28 rokov Foto: Facebook/Anna Remiášová

Od vraždy Róberta Remiáša uplynulo 28 rokov. V pondelok 29. apríla 1996 o 22:15 hod. sa v Bratislave ozval výbuch. Na križovatke Devínskej a Karloveskej cesty explodovalo auto bývalého policajta a blízkeho priateľa Oskara Fegyveresa, korunného svedka v kauze zavlečenia Michala Kováča ml. Remiáš mu pomohol utiecť do zahraničia a sám potom čelil sledovaniu tajnou službou. Práve preto sa prípad Remiášovej vraždy a zavlečenia prezidentovho syna veľakrát spája.

Z Remiášovej vraždy obvinili dvoch mužov. Jozefa Roháča, ktorého odsúdili v Maďarsku na doživotie a zosnulého Imricha Oláha. Za plánom Remiášovej vraždy však mal stáť niekto iný. Bývalý riaditeľ SIS Ivan Lexa. Okrem toho mal na vražde podieľať aj Miroslav Sýkora, bývalý boss bratislavského podsvetia. Práve u neho si mal Lexa vraždu objednať. 

Trestné stíhanie vykonávateľov vraždy bolo zastavené v roku 2006. Postaral sa o to bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorý je dnes vinný z korupcie. Pamätné sú slová šéfa HZDS Vladimíra Mečiara z 19. októbra 2006. „Skutok sa nestal, ešte raz, rozhodnutie je, že skutok sa nestal. To znamená, že žiadne ovplyvňovanie, objednávanie vraždy nebolo. Rozhodol o tom ten, kto je oprávnený rozhodnúť. Ostatní ste gágaji, táraji a pre mňa prďúsi,“ povedal v pléne Národnej rady.

V roku 2016 vydal policajný vyšetrovateľ uznesenie, ktorým rozhodol pokračovať v prerušenom trestnom stíhaní. Skutok klasifikovali ako trestný čin vraždy. Na spomínanej križovatke dnes stojí šesťmetrový kríž. V roku 1996 ho tam dali výtvarníci Fero Guldan a Jano Kodoň.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu