Po úmrtí Zdena na Spartan Race na Záhorí niektorí účastníci kritizujú chaotickú záchrannú situáciu


Foto: Po úmrtí Zdena na Spartan Race na Záhorí niektorí účastníci kritizujú chaotickú záchrannú situáciu Foto: Spartan Race Slovakia

Zdeno, 47-ročný Vrbovčan, prehral svoj boj o život potom, ako ho vrtuľník z pretekov Spartan Race previezol do nemocnice. Stalo sa tak niekoľko hodín po samotnom zásahu záchranárov priamo na pretekoch, ktoré sa konali vo vojenskom priestore Záhorie.

Na sociálnej sieti sa pod statusom organizátorov pretekov, kde oznámili tragickú udalosť, strhla živá diskusia svedkov celej udalosti. Ide o účastníkov náročného závodu, pričom niektorí kritizovali údajne chaotickú organizáciu počas záchrannej akcie, alebo to, že ho údajne mali niektorí pretekári prekračovať, keď ležal na zemi. .

„Byli jsme s dalšími lidmi u oštěpu a bylo to extrémně chaotické. Každopádně tak či tak, to život už bohužel nevrátí. Nikde sem neviděl ze by záchranář běžel hnedka s AED které by mělo být v každé zachránce,“ napísal Honza. AED je defibrilátor používaný pri záchranných akciách.

Tento komentár však vyvolal vlnu nesúhlasu. Účastník pretekov rovnako z Čiech odpovedal: „Byly jsme několik metrů od této smutné záležitosti. Záchranáři dělali co mohli. AED bylo použito během několika prvních minut a 45 minut dělali co mohli, aby ho mohli právě do toho vrtulníku naložit. Střídali se u něj a dělali vše co mohli na 110%,“ ponúkol svoj pohľad na tragickú udalosť Michal. A záchranárov sa zastal aj používateľ SuhajKO: „Ľudia, čo tam boli to videli na vlastné oči, ako tam makali a behali a bojovali o jeho zivot. Nech odpočíva v pokoji.“

Na pretekára na Facebooku spomína Martin, ktorý pochádza z rovnakého mesta: „Zdeno bol môj kamarát… poznali sme sa od “decka”... spolu sme miništrovali, chodili na výlety s pánom farárom… bol to kus chlapa, veselý, nápomocný, milujúci svoju rodinu a kamarátov. Celé Vrbové plače a nechápe…“

Pridali sa aj organizátori pretekov: „Ako nám aj jeho rodina potvrdila, pretekár bol jedným z nás, bol súčasťou spartan komunity, bojovník, milujúci výzvy, pretekal s nami už niekoľko rokov. Uctite si spolu s nami jeho pamiatku,“ uviedol Spartan Race Slovakia.


Na sociálnej sieti sa objavili tiež kritické pripomienky k tomu, prečo organizátori pretekov nevyhlásili minútu ticha. Nakoľko však k úmrtiu došlo neskôr, nemohli hneď predpokladať tragický koniec. 47-ročný Zdeno na pretekoch odpadol a ostal ležať v bezvedomí. Malo u neho dôjsť k opakovanému zlyhaniu a obnoveniu obehu.








Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu