FOTO: Od piatku budú po Bratislave na linke 44 premávať nové trolejbusy, budú ekologickejšie


FOTO: Od piatku budú po Bratislave na linke 44 premávať nové trolejbusy, budú ekologickejšie
Galéria: 6 fotiek
Foto: Dopravný podnik Bratislava

Dopravný podnik Bratislava finalizuje zaraďovanie päťdesiatich nových trolejbusov do premávky. Jedenásť nových krátkych trolejbusov SOR TNS 12 bude nasadených na predlženú linku 44, ktorou sa nahradí autobusová linka 41.

Na nové hybridné trolejbusy s dĺžkou 12 metrov sa v posledných týždňoch školili vodiči a vyskúšať si ich už mohli aj cestujúci. Časť týchto skúšok sa vykonávala aj v Banskej Bystrici, kde je rozdielne napätie trolejbusovej siete. Typ vozidla je vďaka tomu schválený na dráhovú prevádzku v rámci celého Slovenska. Nové trolejbusy tak doplnia 16 megatrolejbusov a 23 kĺbových trolejbusov, ktoré DPB zaradil do premávky v poslednom období.

Galéria: 6 fotiek

Ďalší krok k ekologickému cestovaniu v meste

„Bratislavčania a Bratislavčanky budú mať verejnú dopravu opäť viac pohodlnejšiu, modernejšiu a samozrejme bezpečnejšiu. Taká veľká obnova vozidlového parku, akou v poslednej dobe prechádza náš dopravný podnik, je zásadným zlepšením komfortu pre cestujúcich a znamená aj podstatné zlepšenie kvality života obyvateľov Bratislavy. A to ma veľmi teší,“ vyhlásil primátor hlavného mesta Bratislavy Matúš Vallo.

O teplotný komfort nových krátkych trolejbusov sa stará výkonná automatická klimatizácia a tónované sklá. Štandardom moderných interiérov vozidiel DPB sú nehrdzavejúce tyče a madlá a tiež pohodlné a farebne odlíšené sedadlá pre cestujúcich s obmedzenou pohyblivosťou. Cestujúci majú k dispozícií aj WiFi a USB zásuvky na dobíjanie mobilných zariadení.



Vo vnútri vozidiel sú aj farebné LED obrazovky zobrazujúce prestupy na zastávkach v reálnom čase, akustické hlásenia do interiéru a pre nevidiacich aj do exteriéru vozidla a farebné digitálne transparenty v exteriéri, ktoré zobrazujú aj čas do odchodu z prvej zastávky.

Veľkou devízou týchto vozidiel je hybridný pohon na batérie, vďaka ktorému ich vypravíme aj na trasy, kadiaľ nevedie trolejové vedenie, a kde doteraz premávali autobusy. Je to ďalší krok, ktorý náš dopravný podnik robí na ceste k ekologizácii. O to symbolickejšie je, že tieto bezemisné trolejbusy budú na novej trase linky 44 premávať okolo Horského parku, ktorý je zelenými pľúcami Bratislavy,“ priblížil predseda Dopravného podniku Bratislava Martin Rybanský.

Nové trolejbusy SOR TNS 12 boli dodané na základe výsledkov verejného obstarávania spoločnosťou SOR Libchavy spol. s.r.o. Ich nákup je spolufinancovaný z Európskych štrukturálnych fondov, a to v rámci Operačného programu Integrovaná infraštruktúra.

Galéria: 6 fotiek

Na linke 44 nastanú zmeny

Linka 44 bude od piatku 29. marca premávať po obojsmerne predĺženej trase Koliba – Hodžovo nám. – Hrad –Búdková – Drotárska cesta – Hlavná stanica. Touto úpravou získa oblasť Drotárskej cesty priame spojenie s centrom a rovnako sa bude dať dostať aj na Hrad z Hlavnej stanice pohodlne bez prestupu.

Na úseku Búdková – Hlavná stanica bude po novom zlepšený interval aj kapacita oproti dnešnej linke 41. Plný potenciál nových trolejbusov sa využije na úseku trasy bez trolejového vedenia, ktorý bude zabezpečený batériovým pohonom.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu