Devínsky amfiteáter vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku. Pripravujú aj rekonštrukciu


Foto: Devínsky amfiteáter vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku. Pripravujú aj rekonštrukciu Foto: Pamiatkový úrad SR

Historickú stavbu nájdete priamo pod Devínskym hradom. Každému návštevníkovi atraktívnej lokality však na prvý pohľad udrie do očí jej nepriaznivý stav. Popraskaná omietka, zadebnené okná, grafity, neporiadok. Prvým krokom, ktorý by mal amfiteátru navrátiť zašlú slávu je vyhlásenie objektu za národnú kultúrnu pamiatku.  

Letné kino postavili v polovici minulého storočia a z architektonického hľadiska ide o tak cennú stavbu, že si zaradenie do zoznamu národných kultúrnych pamiatok, podľa Pamiatkového úradu SR zaslúži. „Budova, ktorá bola iniciovaná už v roku 1939, bola zrealizovaná a prevedená do súčasného stavu až v roku 1948 podľa projektu českého architekta Václava Houdeka. Napriek neskorej dobe vzniku sa v stavbe zrkadlí povojnová reflexia funkcionalizmu 30. rokov minulého storočia. Architektúra budovy bez ideologického zaťaženia čerpá inšpiráciu v čistom medzivojnovom funkcionalizme, ktorý je prezentovaný predovšetkým vo výraze hlavnej fasády, koncipovanej v jasných čistých líniách. Koncepcia stavby nasledovala myšlienku pripodobnenia budovy k lodi či parníku, čomu nasvedčuje celkové rozloženie fasády, použitie typických nautických prvkov, dômyselná kombinácia rôznych povrchov a jedinečná poloha na dotyku s veľtokom,“ píše pamiatkový úrad v správe o zaradení amfiteátra medzi kultúrne pamiatky.

Ďalším krokom má byť jeho rekonštrukcia, ktorú plánuje mestská časť Bratislava - Devín. V minulosti sa na devínskom amfiteátri konali veľké spoločenské, kultúrne, ale aj politické podujatia.

Zdroj: FB Spiace miesta



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu