VIDEO: Bobor si vykračoval po Petržalke, vyvolal množstvo reakcií


Foto: VIDEO: Bobor si vykračoval po Petržalke,  vyvolal množstvo reakcií Foto: FB Bratislava - Petržalka

Na to, že na najväčšom slovenskom sídlisku môžeme stretnúť napríklad diviaka, sme si už zvykli. Ale taký bobor - to je stále rarita. Natočiť roztomilé zvieratko sa podarilo v Petržalke a krátke video sa objavilo na sociálnej sieti.


„Prvýkrát som v Petržalke dával prednosť bobrovi,“ práve tak pomenoval svoj “úlovok” užívateľ Facebooku Ilirijan Gramoz Berisha, ktorý niekoľkosekundové video zavesil do známej petržalskej skupiny.


Nečudo, že petržalský bobor vyvolal veľkú pozornosť. „Kde je bobor, tam je čistý vzduch a voda,“ komentovala pani Mária. „No chudáka vyhnali z domu, keďže mometálne pri Technopole robia násyp kameňov v chorvátskom ramene,“ pridal svoju domnienku užívateľ Korist Veselý. „Tieto mestské to majú dosť že na háku, dunajské sú stále plaché,“ pridal sa pán Mišo.

Práve to, že Petržalka leží v blízkosti Dunaja, môže byť príčinou, že sa bobri zatúlajú aj medzi paneláky. Sídlisko navyše postavili na území lužných lesov, ktoré bolo popretkávané riečnymi ramenami a bobor môže stále obývať tie, ktoré v minulosti nevysušili.

V 19-tom storočí bobri na našom území vyhynuli, kvôli nadmernému lovu. Neskôr sa toto zviera do okolia Bratislavy vrátilo a ako uvádza bratislavská župa „najčastejšie sa dnes bobrie kolónie nachádzajú v okolí Dunaja, v Pečnianskom lese, na Starohájskom ostrove a v lesoparku Zrkadlový háj vrátane Veľkého Draždiaka. Činnosťou bobrov je asi najviac zasiahnutá oblasť pri petržalskej štrkopieskovni, kde sa im podarilo výrazne zmeniť ráz jazera pôvodne obrasteného starými topoľmi. Bobor sa sporadicky vyskytuje aj pri Chorvátskom ramene, ale vzhľadom na to, že tu nemá ideálne podmienky, vracia sa hlbšie do lesa. Premnoženie u bobra nehrozí, keďže pre svoj život potrebuje vodu, stromy a menej ruchu.“


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu