Falošná zbierka Munícia pre Ukrajinu. Pozor na podvodníkov, ako ich spoznáte? Slováci vyzbierali už 3 milióny


Foto: Falošná zbierka Munícia pre Ukrajinu. Pozor na podvodníkov, ako ich spoznáte? Slováci vyzbierali už 3 milióny Foto: Munícia pre Ukrajinu

Viac ako 3 milióny eur zatiaľ zozbierali dobrovoľníci za 7 dní zbierky Munícia pre Ukrajinu. Iniciatíva, ktorá vznikla za účelom zapojenia Slovenska do medzinárodného projektu nákupu munície pre nášho východného suseda, tak pokračuje nebývalou intenzitou. Zatiaľ prispelo viac ako 50-tisíc darcov a Slováci už dnes vyzbierali viac, ako iné krajiny darujú Ukrajine oficiálnou cestou.

Úspešná zbierka však začala najnovšie lákať aj podvodníkov. Tí sa spoliehajú na to, že ak vytvoria falošnú zbierku s podobným názvom, môžu popliesť niektorých ľudí, ktorí namiesto brániacej sa Ukrajine pošlú peniaze do ich vrecák. „Upozorňujeme, že stránka www.municiEpreukrajinu.sk je pokus o podvod a dištancujeme sa od nej. Zneužili náš vizuál, logo aj texty. Táto podvodná stránka nemá s nami nič spoločne. Názov stránky je takmer identický originálu, rozdiel je iba v 1 písmene,“ uvádza iniciatíva Mier Ukrajine, ktorá na podvod upozornila. „Podávame trestné oznámenie na políciu a obraciame sa tiež na expertov, aby pomohli zistiť pozadie podvodného webu,“ dodáva iniciatíva.

Podvodníci vizuálne napodobnili pravú stránku. Najväčší rozdiel, ktorí si všimnete na prvý pohľad, je v tom, že ponúkajú viac možností na darovanie konkrétnej sumy. Ak sa dostanete na stránku, ktorá ponúka nasledujúce možnosti, ide o podvod a peniaze určite neposielajte:

Podvodná stránka municiEpreukrajinu



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu