Danko mohol byť na chvíľu predsedom parlamentu. Prekazil mu to však Pellegrini


Foto: Danko mohol byť na chvíľu predsedom parlamentu. Prekazil mu to však Pellegrini Foto: Facebook/ Andrej Danko

Andrej Danko sa aspoň na chvíľu mohol vrátiť do funkcie, ktorú zastával v rokoch 2016 až 2020. Zastupujúcim predsedom parlamentu sa mohol stať na niekoľko dní, či týždňov, ak by novozvolený prezident Peter Pellegrini nakoniec nepoveril svojim zastupovaním Petra Žigu.

Vyplýva to z dnešného vyjadrenia poslanca Ondreja Dostála (zvolený za SaS) na sociálnej sieti. Jadro celého príbehu spočíva v „slávnom“ antidatovanom dokumente, ktorým Peter Pellegrini určil svojho zástupcu vo funkcii predsedu parlamentu. Nový prezident si po svojom zvolení totiž neuvedomil, že mu zaniká mandát poslanca. Kým v nedeľu po druhom kole volieb sa domnieval, že ostane predsedom národnej rady, o deň neskôr tvrdil, že vedením parlamentu poveril Petra Žigu. „Rozhodnutie o poverení Žigu bolo zverejnené až o niekoľko dní, z vlastností dokumentu je zrejmé, že bol vytvorený až v pondelok po voľbách,“ píše Ondrej Dostál.

Ak by práve tento dokument po voľbách nevznikol, tak by sa do vedenia parlamentu dostal predseda SNS a podpredseda NR SR. „Ďalšou zaujímavosťou je, že rozhodnutím Petra Pellegriniho (údajne) zo soboty 6. apríla bol nielen výkonom právomocí predsedu NR SR poverený Peter Žiga, ale zároveň bolo zrušené rozhodnutie predsedu NR SR č. 96 zo dňa 6. decembra 2023, ktorým bolo predtým určené poradie zastupovania predsedu NR SR jeho podpredsedami. A toto rozhodnutie sa po prezidentských voľbách ako jedno z mála na webstránke NR SR nenachádzalo. Tak som si podal žiadosť o informácie a dnes som dostal odpoveď,“ pokračuje Ondrej Dostál.

Inak povedané, návrat do funkcie predsedu parlamentu prekazil Andrejovi Dankovi Peter Pellegrini. Títo dvaja politici pritom už viackrát aj verejne hovorili o svojich sporoch. Andrej Danko napríklad v prvom kole prezidentských volieb podporil Štefana Harabina a nie predsedu Hlasu, pričom spomínal jeho súkromie, či to, akú prvú dámu bude mať, alebo nemať Slovensko.

Špekulácie o možnom nástupe Andreja Danka do vedenia parlamentu tesne po druhom kole prezidentských volieb rozvíril aj premiér Robert Fico. Ten sa o Dankovi vyjadril ako o vhodnom kandidátovi na funkciu predsedu národnej rady. Strana Hlas naopak trvá na svojom kandidátovi a odvoláva sa pritom na koaličnú zmluvu.


V každom prípade, Andrej Danko sa nateraz nestane ani zastupujúcim šéfom národnej rady. „Nebyť zrejme povolebne antedatovaného rozhodnutia Petra Pellegriniho, asi by sa postupovalo podľa tohto rozhodnutia a Andrejovi Dankovi by sa aspoň na pár týždňov splnil jeho sen byť zasa predsedom NR SR. Aspoň zastupujúcim,“ uzatvára Ondrej Dostál.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu