V stredu budú niektoré trasy v Malých Karpatách uzatvorené, dôvodom je odlov diviakov


Foto: V stredu budú niektoré trasy v Malých Karpatách uzatvorené, dôvodom je odlov diviakov Foto: Facebook/Mestské lesy v Bratislave

V stredu 24. januára sa bude konať hromadný odlov diviakov v oblasti Krásny vrch. V čase od 7:00 hod. do 14:00 hod. bude uzatvorená asfaltová cesta Horáreň Krasňany – U Slivu, červená turistická trasa Tri Duby - Spariská a Krasňanský singletrail. Na uzáveru budú dohliadať príslušníci lesnej stráže.

Mestské lesy v Bratislave prosia všetkých, aby sa v danom čase nezdržiavali v časti ohraničenej červenou (viď mapa). Zvyšok lesoparku aj asfaltové cesty v okolí budú priechodné po celý čas bez obmedzenia.

Počet diviakov rastie

Počet diviakov v Malých Karpatoch je momentálne veľmi vysoký, dôsledkom čoho je aj ich častý výskyt na sídliskách či v záhradách. Dôvodom ich vysokého množstva je to, že v lesoparku chýba ich prirodzený predátor, vlk. Preto musia pracovníci lesa pristúpiť k regulácii týchto zvierat formou poľovníctva. 


Intenzívny odlov plánuje organizácia vždy na obdobie cez pracovné dni doobeda, mimo hlavnej rekreačnej sezóny, kedy sa obmedzenia dotknú čo najmenšieho počtu návštevníkov. Individuálny odlov počas roka zvýšili najmä v oblasti nad Kramármi a Kolibou. Veterinári odchytávajú tiež problémové jedince do klietok v intraviláne mesta.

„V minulej poľovnej sezóne sme odlovili 500 kusov diviakov. Prosíme o pochopenie, a dodržiavanie pokynov lesnej stráže. Informácie o uzávere sú vopred vyznačené aj priamo v teréne cez informačné tabule,“ napísali mestské lesy v Bratislave na sociálnej sieti



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu