Urobte čelom vzad a strieľajte opačným smerom. Predajca hračiek Dráčik radí Ukrajincom, aby strieľali na Slovensko


Foto: Urobte čelom vzad a strieľajte opačným smerom. Predajca hračiek Dráčik radí Ukrajincom, aby strieľali na Slovensko Foto: www.dracik.sk

Politický odkaz priamo medzi hračkami, či iným tovarom pre deti? Na stránke hračkárstva Dráčik nič nové. Už v minulosti sa tam objavovali odkazy týkajúce sa pandémie koronavírusu, obrannej dohody s USA, či vojny na Ukrajine. Neskôr vyšlo najavo, že aj keď príspevky neboli podpísané, ich autorom by mal byť priamo majiteľ siete predajní Dráčik Dušan Víglaský. Najnovšie zaťal poriadne hlboko.

„Milí Ukrajinci, dám vám radu. Chcete mier? Urobte čelom vzad a strieľajte opačným smerom.“ Presne tak znie záver celého článku, keď si ho na titulnej stránke webu rozkliknete. Autor podrobne túto myšlienku nerozoberá, ale z vyznenia textu sa je možné domnievať, že radí Ukrajincom, aby prestali bojovať proti ruskej agresii, a obrátili svoje zbrane proti západu. Teda aj proti Slovensku. Vojna proti Rusom vraj nemá zmysel, pretože Ukrajina môže len prehrať. „Vieme dobre, že sa za dva roky nepohli ani centimeter dopredu. Denne strácajú kilometre štvorcové území. Ak nevedeli odolávať Rusom, keď boli pri sile, vyzbrojení a vycvičení, tak čo môžu teraz, keď je z ich armády troska,“ vysvetľuje hračkárstvo Dráčik.

Víglaský zároveň zosmiešňuje zbierku „Munícia pre Ukrajinu,“ v ktorej doteraz občania vyzbierali viac ako 4 milióny 100 tisíc eur. „Tak sa choďte postaviť do zákopu a vyskúšajte si to. Naložíte do gatí ihneď, ako prekročíte hranice. Tých vašich pár centov pomôže akurát tak niektorému Ukrajincovi do hrobu.“ Použil pritom podobnú asociáciu, ako premiér Robert Fico, ktorý sa o zbierke vyjadril ako o „prde v Stromovke.“

Víglaský však zároveň rozvíja teóriu o tom, že cieľom je znížiť počet obyvateľov Ukrajiny na 10 miliónov, čo nazýva genocída ako z partesu. „Americký kongres jasá nadšením. Investícia tisícročia. Za smiešnych 60 miliárd, na starý novinový papier vytlačených amerických šušňo dolárov, čo nazývajú pomocou, sa im podarí vyčistiť pekné územie od pôvodného obyvateľstva. Majú to už vyskúšané, ale tentokrát nemusia jazdiť po prérií na koni a riskovať život. Ukrajinci sa aj za pomoci pomáhačov zlikvidujú sami.“ Víglaský však ďalej nevysvetľuje, ako by sa vlastne Američania k ukrajinskému územiu mali dostať, keď súčasne naznačuje, že Ukrajina by sa aj tak mala vzdať, pretože Rusko ju vojensky porazí, čo by znamenalo, že obsadí ukrajinské územie. „Pomáhači, komu pomáhate? Pomáhate likvidovať ukrajinské obyvateľstvo a Rusom získavať nové územia? Gratulujem,“ uzatvára svoje teórie hračkárstvo Dráčik.

Webová stránka hračkárstva bola minulý rok zaradená do zoznamu nebezpečných stránok projektu konspiratori.sk. „Tieto texty sú umiestnené tak, aby zaujali návštevníkov webu hneď po otvorení webstránky, nie sú podpísané autorom, v niektorých prípadoch majú charakter dezinformácií, v iných zosmiešňujú menšiny, predstaviteľov štátu alebo spochybňujú oficiálne postoje Slovenska k vojenskej agresii Ruska na Ukrajine,“ píše sa, okrem iného, v odovôdnení zaradenia do zoznamu.



 







Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu