VIDEO: Machala sa snaží zachrániť. Zem je guľatá, použil som hyperbolu


Foto: VIDEO: Machala sa snaží zachrániť. Zem je guľatá, použil som hyperbolu Foto: Facebook/Lukáš Machala

Výrok Lukáš Machalu o plochej Zemi pobúril vedcov a pobavil internet. Generálny tajomník ministerstva kultúry dnes tvrdí, že to bola hyperbola. Redaktor RTVS Peter Žatko mal podľa Machalu výrok vytrhnúť z kontextu. Z reportáže však bolo jasné, že diskutovali o zastúpení alternatívnych názorov vo verejnoprávnych médiách. 


Lukáš Machala je totiž spoluautorom novely zákona o Slovenskej televízii a rozhlase, ktorá má zrušiť RTVS. „Pánovi redaktorovi som poctivo hodinu a pol odpovedal na všetky jeho otázky. Drvivá väčšina z nich sa týkala nového zákona,“ vraví Machala vo videu.



„Použil som hyperbolu, aby ľudia pochopili, že aj zdanlivo kontroverzné témy, akou je guľatosť alebo neguľatosť Zeme, by mali byť súčasťou diskusie. Keď máme témy o 72 pohlaviach, alebo o tom, či si 14-ročné deti môžu bez súhlasu rodičov meniť svoje pohlavie, tak prečo potom nemôžeme diskutovať na tému či je Zem guľatá?,“ povedal a ďalej tvrdí, že si osobne nemyslí, že je Zem guľatá. 

Čo tvrdil v RVTS? 

„Ja to poviem na jednoduchom príklade. Zem je guľatá a zem je plochá. Máme ľudí, ktorí to budú tvrdiť a chcete mi povedať, že tiež majú dostať priestor tí ľudia?“ pýtal redaktor Žatko. Machala povedal „áno“ a redaktora sa začal pýtať, či je podľa neho podložené, že je Zem guľatá.

„Boli ste vo vesmíre? Vy ste neboli. Ja tiež nie, neviem,“ vraví Machala. V diskusii tiež povedal, že nezávislá žurnalistika by podľa neho mala spochybňovať „čo najviac vecí“. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu