Tentokrát bez Sasky a KDH. Dnešný protest na SNP proti ovládnutiu RTVS organizujú progresívci sami


Foto: Tentokrát bez Sasky a KDH. Dnešný protest na SNP proti ovládnutiu RTVS organizujú progresívci sami Foto: RED

Námestie Slobody bude dnes dejiskom ďalšieho opozičného protestu.Jeho hlavnou témou sú zmeny vo verejnoprávnej RTVS, ktoré už schválila vláda, a zákon na zrušenie súčasného média a jeho premenu na Slovenskú televíziu a rozhlas, prerokuje parlament.

Progresívne Slovensko verejné zhromaždenie zvoláva pod heslom “Dajte ruky preč od RTVS,” a začne sa o 18. hodine. „Ficova vláda po vyhratých prezidentských voľbách úplne stratila zábrany. V priamom prenose vidíme ich plán ovládnuť RTVS. Verejnoprávne a nezávislé médiá sú však pre zdravú demokraciu absolútne kľúčové. Fico sa ich bojí, a po vzore všetkých autokratov ich chce preto zničiť,“ uviedla strana v pozvánke na sociálnej sieti. 

Kým doterajšie demonštrácie organizovali všetky tri opozičné parlamentné strany, tentokát ide o sólo akciu Progresívneho Slovenska. „Spoločné protesty sme navrhli parlamentným opozičným stranám, s ktorými sme organizovali protesty proti promafiánskemu balíčku. Tentokrát sa rozhodli priamo nezapojiť, čo plne rešpektujeme,“ uviedol predseda strany Michal Šimečka v Denníku N.

Opozičné protesty sa doteraz niesli v znamení odporu voči zmenám v trestnom zákone a už pred minuloročnými vianocami na ne chodili tisíce ľudí. Najviac, približne 27 tisíc, prišlo koncom januára na Námestie SNP. Okrem Bratislavy sa zhromaždenia konali aj v ďalších slovenských mestách.


Takto by podľa PS mohol vyzerať program verejnoprávnej televízie po jej ovládnutí:

Zdroj: FB Progresívne Slovensko


Na plán vlády zrušiť RTVS a nahradiť ju novým médiom reagujú aj zamestnanci média. Najprv zverejnili vyhlásenie, ktoré podpísalo približne 1200 zamestnancov RTVS a následne prišli do práce v čiernom na znak nesúhlasu so zmenami. Najnovšie Iniciatíva za verejnoprávnosť a nezávislosť publikovala video, kde im podporu vyslovujú viaceré osobnosti.

Podľa návrhu, ktorý schválila vláda vznikne v médiu etická komisia, ktorá by mala dohliadať na dodržiavanie štatútu média. Pôvodne ministerka kultúry Martina Šimkovičová navrhovala zriadenie programovej rady, avšak po kritike od toho upustila. Generálneho riaditeľa by tiež nemalo byť možné odvolať bez udania dôvodu. Vládna koalícia sa netají, že jedným z cieľov zmien v RTVS je zbaviť sa terajšieho generálneho riaditeľa Ľuboša Machaja.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu