Slováci majú radi hazardné hry, minulý rok prestávkovali miliardu eur


Foto: Slováci majú radi hazardné hry, minulý rok prestávkovali miliardu eur Foto: pexels.com

Slováci majú k hazardu naozaj blízko, pre niektorých to je zábava, pre iných zase možnosť zárobku. Napriek tomu za minulý rok prišli obyvatelia Slovenska v týchto hazardných hrách o viac než miliardu eur. V porovnaní s rokom 2022 je to nárast o 130 miliónov eur. Čoraz populárnejšie sú najmä internetové kasína. Na tlačovej konferencii v stredu 27. marca o tom informoval generálny riaditeľ Úradu pre reguláciu hazardných hier (ÚRHH) Martin Bohoš.

„Pokiaľ ide o čísla, reálne najviac Slováci hrajú internetový hazard, pokiaľ ide o sumár stávok a výhier. Každopádne, veľmi obľúbeným segmentom sú aj stávkové hry, to znamená tipovanie, ktoré ide predovšetkým cez online kanály. Takže toto je prístupné pre veľmi širokú oblasť zákazníkov,“ priblížil Bohoš.

Slováci za minulý rok uzatvorili stávky vo výške 21,36 miliardy eur, na výhrach im bolo vyplatených 20,4 miliardy eur. Do štátneho rozpočtu odviedli viac ako 300 miliónov eur. V predošlom roku to bolo 250 miliónov eur. „Hazard na Slovensku rastie, táto situácia nie je ničím výnimočná oproti okolitým krajinám,“ ozrejmil generálny riaditeľ ÚRHH.

Z pohľadu výšky odvodu do štátneho rozpočtu vedie segment internetových kasín s odvodom viac ako 93 miliónov eur, za ním nasledujú kurzové stávky, vďaka ktorým pribudlo do štátneho rozpočtu 80,48 milióna eur a tretím segmentom sú kamenné herne, ktoré odviedli formou paušálneho odvodu 61,9 milióna eur.


Čo sa týka internetových hier, Slováci pri kurzových stávkach preferujú tipovanie online, ktoré je na úrovni 90 %. Naopak, pri číselných lotériách Slováci uprednostňujú návštevu kamenných zberní, pričom online stávkovanie v tomto segmente tvorí iba 14 %.

Obec môže zakázať umiestnenie kasín v blízkosti škôl

Podľa aktuálnej legislatívy môžu obce regulovať hazard na svojom území. Ide o takzvané zákazové všeobecné záväzné nariadenia, ktorými vedia zakázať umiestňovanie herní a kasín na území svojej obce a obmedzujúce všeobecné záväzné nariadenia, prostredníctvom ktorých vedia regulovať napríklad umiestnenie herní v blízkosti škôl či školských zariadení.

Úrad pre reguláciu hazardných hier eviduje od svojho vzniku 104 doručených obmedzujúcich všeobecne záväzných nariadení obcí a miest. Z dôvodu zákazov miest a obcí pritom úrad predpokladá, že v roku 2025 klesne odvod z kamenných herní a kasín do rozpočtov štátu, obcí a miest o 22 %. Obrovským rizikom môže byť vznik nelegálnych herní. Tie neplatia povinný odvod a ponuku produktov adresujú bez obmedzenia aj na maloletých.

Bohoš upozornil na to, že pri obciach a mestách dochádza k pochybeniu pri prijímaní všeobecne záväzných nariadení. Zákon im totiž stanovuje povinnosť oznámiť ÚRHH vyvesenie návrhu všeobecne záväzného nariadenia a jeho prijatie do piatich dní. „Nedodržanie tejto lehoty má za následok, že úrad pri vydávaní licencie na takéto všeobecne záväzné nariadenia neprihliada. Úrad preto apeluje na obce a mestá, aby si dôkladne skontrolovali, či nimi prijaté všeobecne záväzné nariadenia spĺňajú kritériá účinných všeobecné záväzných nariadení,“ uzavrel generálny riaditeľ úradu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu