Do dnešnej Hodiny Zeme sa zapája aj Bratislava. Do tmy sa ponorí hrad, UFO aj prezidentský palác


Foto: Do dnešnej Hodiny Zeme sa zapája aj Bratislava. Do tmy sa ponorí hrad, UFO aj prezidentský palác Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Je každoročnou tradíciou v marci zapojiť sa do výzvy Hodina Zeme, ktorá tento rok pripadá na sobotu 23. marca medzi 20:30 hod. až 21:30 hod. V minulosti sa počas Hodiny Zeme jednoducho všade na svete zhášali svetlá. Po čase však pribudol väčší rozmer, pretože pre planétu môže niečo spraviť každý z nás. 

Výzva vznikla v roku 2007 v austrálskom Sydney, kedy viac ako 2,2 milióna domácností a 2-tisíc firiem zhaslo na jednu hodinu svetlo. Chceli tak upozorniť na náhlivú potrebu riešiť dôsledky klimatickej zmeny. O rok na to sa do Hodiny Zeme zapojilo už 50 miliónov ľudí v 35 svetových krajinách a tak vznikla celosvetová kampaň na podporu Zeme. Cieľom je ukázať, že každý môže pomôcť.

Ľudia sa môžu pridať k čisteniu svojho okolia či sadeniu stromov. Môžu však robiť aj činnosti, pri ktorých si oddýchnu, ale taktiež sú pre planétu prospešné - navariť jedlo z lokálnych surovín, zacvičiť si v prírode či nakupovať s plátennými taškami. 



Do výzvy sa zapájajú celé mestá, firmy, obce či svetoznáme pamiatky, na podporu planéty sa tiež organizujú rôzne akcie. Slovensko sa prvýkrát zapojilo v roku 2011 pod koordináciou Sekcie ochrany pred svetelným znečistením Slovenskej astronomickej spoločnosti pri SAV a Slovenského zväzu astronómov.

V roku 2024 sa do výzvy v Bratislave zapája Bratislavský hrad, Prezidentský aj Primaciálny palác či Vyhliadková veža UFO. V iných slovenských mestách je to napríklad Bojnicky zámok či Trenčiansky hrad.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu