Pred bratislavskou tržnicou postavili tunel z plastových fliaš plný detských odkazov. O čo prosia?


Foto: Pred bratislavskou tržnicou postavili tunel z plastových fliaš plný detských odkazov. O čo prosia?
Galéria: 4 fotky

Greenpeace Slovensko predstavil 18. a 19. marca pred bratislavskou Starou Tržnicou umeleckú inštaláciu. Tvorí ju špeciálny tunel z plastových fliaš, v ktorých sú odkazy od detí a je možné do neho vstúpiť. Má predstavovať svet zahltený plastami. Greenpeace apeluje na zníženie výroby plastov o 75 percent do roku 2040.

Viac ako 1 300 odkazov dospelým, prečo žiadajú budúcnosť bez plastov, napísali deti zo 17 slovenských škôl. Zapojili sa školy z Bratislavy, Nitry, Popradu, Nových Zámkov, Levíc či Košíc. Práve vďaka nim vznikli správy vo fľašiach inštalácie.


Greenpeace inštaláciou reaguje na rokovanie OSN o Globálnom dohovore o plastoch. Najbližšie zasadnutie sa má uskutočniť v Otawe 23. až 29. apríla 2024.


Plasty nielen, že ohrozujú existenciu rôznych živočíchov, ale aj naše zdravie. Viac ako 99 % plastov sa vyrába z fosílnych palív a prispievajú ku klimatickej kríze. Spoločnosť naďalej produkuje jednorazové plasty, ktoré končia v oceánoch a mikroplasty v našom jedle. Greenpeace preto žiada, aby globálne spoločnosti postupne ukončili výrobu a používanie plastov.

„Plastová kríza sa dotýka všetkých kútov sveta. Plasty nájdeme v najhlbších miestach oceánov, na najvyšších vrcholoch hôr a dokonca aj v dažďovej vode. Máme šancu raz a navždy skoncovať s plastovým znečistením planéty, ktoré ohrozuje nielen naše zdravie, ale aj zdravie mnohých živočíchov, ktoré nevedomky plasty konzumujú,” uviedla Terézia Krekulová za Greenpeace Slovensko.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu