VIDEO: Po desaťročiach vízií a státisícových projektoch ostáva metro v Bratislave nesplneným snom


Foto: VIDEO: Po desaťročiach vízií a státisícových projektoch ostáva metro v Bratislave nesplneným snom Foto: Facebook/ Pozor, zákruta.

Múzeum dopravy v Bratislave pripravilo ohliadnutie sa za veľkým projektom bratislavského metra, ktorý nebol nikdy zrealizovaný. Obrazová výstava predstavuje verejnosti veľkú kapitolu v dejinách plánovania verejnej dopravy v hlavnom meste prostredníctvom počítačovej simulácie, vizualizácií a archívnych materiálov.

Projekt zhltol za desaťročia plánov státisíce, a hoci sa s výstavbou začínalo opakovane, nikdy nebol zrealizovaný. Dôvodom bola aj neschopnosť či neochota vtedajších komunálnych i štátnych politikov. 

Nad výstavbou metra sa začalo vážne uvažovať už na začiatku 70. rokov. Podľa vtedajších plánov sa z Bratislavy mala postupne stať až miliónová aglomerácia. „Pre požadované nároky na prepravu vyšiel ako najvhodnejší dopravný systém rýchlodráhy na báze metra,“ priblížili autori výstavy. 

Projekt však v nasledujúcich rokoch prešiel mnohými zmenami. S výstavbou sa po prvýkrát začalo v roku 1983, len aby bola za krátko prerušená. Stavebné práce sa opäť rozbehli v roku 1988, po Nežnej revolúcii a prudkých spoločenských a politických zmenách bol však projekt opäť odsunutý na okraj záujmu. 


Autori výstavy Metro, ktorým sa nevozíme sa chcú obhliadnuť za veľkými plánmi aj prostredníctvom počítačovej simulácie Andreja Fridricha. Ten si z množstva zachovaných kreslených dokumentov a štúdií zvolil ako predlohu vizualizácie práve podobu zo začiatku 80.rokov. V tej dobe sa najprv počítalo s postavením dočasnej povrchovej trasy z Petržalky cez Starý most na Mlynské nivy, na ktorú mal následne nadviazať definitívny podzemný úsek v koridore naprieč Petržalkou. 

Výstavu môžete navštíviť v Múzeu dopravy v Bratislave po celý jeden rok od 29. februára 2024 do 28. februára 2025. Zároveň si môžete k téme vypočuť podcast s kurátorom výstavy, ktorý pripravila RTVS. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu