Natankovala a auto prestalo po pár kilometroch fungovať. Bratislavčanka hľadá vinníka, kontaktovala čerpačku


Foto: Natankovala a auto prestalo po pár kilometroch fungovať. Bratislavčanka hľadá vinníka, kontaktovala čerpačku Foto: nafta z pokazenej nádrže

Obyvateľka Bratislavy sa na sociálnej sieti podelila s nepríjemnou situáciou, kedy jej z ničoho nič prestalo fungovať auto. Stalo sa tak po tankovaní na čerpacej stanici na Botanickej ulici v Bratislave dňa 19. februára 2024.

Svoj príbeh zdieľala vodička v skupine HAKA, ktorá sa venuje pomoci ľuďom, ktorým ukradli auto, ale príležitostne aj rôznym iným problémom. Na menovanej pumpe mala tankovať naftu za približne 30 eur, čo predstavuje objem asi 14 litrov. Autu značky Škoda Kodiaq s rokom výroby 2017 sa po pár kilometroch rozsvietili kontrolky upozorňujúce na poruchu žhavičov a iné problémy. Na druhý deň ráno už vozidlo ani nenaštartovalo. 

Žena následne zavolala na pomoc mechanika, ktorý mal skonštatovať, že ide o chybné palivo, ktoré navyše poškodilo celý palivový systém. Pri kontrole mal z nádrže vytankovať časť nafty, ktorá bola inej farby a konzistencie než kontrolná vzorka z rakúskej pumpy.

Vodička sa preto rozhodla navštíviť čerpaciu stanicu, kde pôvodne tankovala. Tam si vďaka kamerovému záznamu overila, že skutočne natankovala naftu, a nepomýlila si ju s benzínom. Takáto chyba by totiž pokazený motor samozrejme okamžite vysvetlila. Na radu zamestnankyne sa následne obrátila na reklamačné oddelenie, ktoré žiadala o náhradu škody. 

Dostala som zamietavú odpoveď, že ich pohonné hmoty boli v poriadku.Firma k listu pripojila aj kópiu inšpekčného certifikátu, ktorý konštatuje bezproblémovosť paliva, problémom však je, že je zo dňa 13. februára, čiže o týždeň skôr, než tu dotknutá šoférka tankovala. V rámci interakcie so spoločnosťou jej prišlo zvláštne aj to, že od nej nikto nechcel vzorku daného paliva.


To, či je chyba skutočne na strane čerpacej stanice, sa zákazníčka pokúsila overiť aj tak, že hľadala iných ľudí, ktorí tu v tento deň tankovali, napríklad v spomínanej skupine na sociálnej sieti. Komentáre členov sa v názoroch sa rozchádzali. Niektorí považovali chybné palivo za vysoko pravdepodobné, pričom časť komentujúcich zdieľala podobné skúsenosti s rôznymi čerpacími stanicami. Vodičke odporučili nenechať sa odbiť s čerpacou stanicou sa súdiť o odškodné.

Iní vyslovili dojem, že dôvod poruchy mohol byť aj niekde úplne inde. Do nádrže mohla podľa nich natiecť voda, prípadne mohla nastať kontaminácia jej obsahu už pred tankovaním. Podľa ďalších je chybné palivo u čerpacej stanice tak veľkej značky jednoducho nepravdepodobné, problémy by v tom prípade malo mať veľké množstvo áut v krátkej dobe. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu