Autá Google Street View budú opäť mapovať Bratislavu aj ďalšie mestá. Čo ak vás pri tom nasnímajú?


Foto: Autá Google Street View budú opäť mapovať Bratislavu aj ďalšie mestá. Čo ak vás pri tom nasnímajú?  Foto: Google

Google Street View je užitočná služba, pomocou ktorej sa dokážete virtuálne teleportovať do najrôznejších zákutí našej planéty. Umožňujú to špeciálne panoramatické 360-stupňové fotografie. Používatelia tak môžu len pomocou niekoľkých kliknutí navštíviť ľubovoľnú ulicu či obdivovať cudzokrajnú prírodu, a vôbec získať autentickú predstavu aj o tých najvzdialenejších miestach.

Technologický gigant svoj obsah pravidelne aktualizuje, pričom v roku 2024 plánuje vyhotoviť nové zábery aj v mnohých mestách na Slovensku. Na aktuálne plány upozornil portál Živé.sk. Do našej krajiny zavítajú vozidlá Google v období od apríla do októbra 2024, pričom konkrétne okresy, do ktorých sa chystajú, nájdete v priloženej tabuľke: 

KrajOkres
BratislavskýBratislava
TrnavskýTrnava, Skalica, Dunajská Streda, Senica
NitrianskyNitra, Šaľa, Nové Zámky, Levice, Komárno
TrenčianskyTrenčín, Bánovce nad Bebravou, Považská Bystrica
ŽilinskýŽilina, Bytča, Čadca, Ružomberok
BanskobystrickýBanská Bystrica, Banská Štiavnica, Zvolen, Brezno
PrešovskýPrešov, Levoča, Kežmarok
KošickýSpišská Nová Ves, Rožňava, Gelnica

Spoločnosť zároveň upozorňuje, že autá môžu jazdiť aj po menších mestách a mestečkách, ktoré sú v dojazdovej vzdialenosti od mesta uvedeného v zozname. 

Ako je známe, Google využíva na svoje detailné mapovanie typické vozidlá s kamerou nainštalovanou na streche. Tam, kde sa auto nedostane, nasadzujú jednotlivcov so špeciálnym batohom. Ten sa dá tiež upevniť na skúter či motocykel. 


Niektorí obyvatelia sa v súvislosti s panoramatickým mapovaním krajiny obávajú zásahu do ich súkromia. Vedenie firmy deklaruje, že na ochranu jednotlivcov podnikajú účinné opatrenia. „Vyvinuli sme špičkovú technológiu rozmazávania tvárí a evidenčných čísel vozidiel, ktorá je navrhnutá tak, aby rozmazávala všetky identifikovateľné tváre a evidenčné čísla vozidiel na snímkach pre Street View pridaných Googlom,“ priblížili na svojom oficiálnom webe

Ak ste napriek tomu narazili na tvár alebo evidenčné číslo vozidla, ktoré je potrebné vymazať, spoločnosti to môžete jednoducho nahlásiť pomocou tohto odkazu. To platí ja v prípade, ak chcete dodatočne požiadať o úplné rozmazanie vášho domu, auta či tela zobrazeného na Google Street View. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu