Šimkovičová zrušila Kunsthalle. Zamestnanci sú rozhorčení, rozhodla vraj bez diskusie


Foto: Šimkovičová zrušila Kunsthalle. Zamestnanci sú rozhorčení, rozhodla vraj bez diskusie Foto: kunsthallebratislava.sk

V utorok 5. marca zverejnilo vedenie bratislavskej Kunsthalle stanovisko k aktuálnemu dianiu okolo tejto galérie súčasného umenia. Tvrdí v ňom, že ministerstvo kultúry sériou posledných rozhodnutí v podstate zrušilo inštitúciu a zbavilo ju autonómie. 

Udalosti okolo galérie sa dostali do povedomia verejnosti v januári 2024, kedy z postu riaditeľa rezignoval Jen Kratochvil. Urobil tak po tom, čo ministerstvo kultúry zamietlo financovanie umeleckého a vzdelávacieho programu na rok 2024, ktorý pripravili interní a externí kurátori Kunsthalle. Odvtedy bola budúcnosť galérie neistá.

V piatok 9. februára 2024 nám bolo elektronicky doručené rozhodnutie ministerky kultúry Slovenskej republiky o zrušení Kunsthalle Bratislava zlúčením so Slovenskou národnou galériou, predbežne k dátumu 31. marca 2024,“ píše sa v aktuálnom vyhlásení. Dokument bol zo dňa 19. januára 2024. 

Vysoká škola výtvarných umení a platforma Otvorená kultúra zorganizovali v tejto súvislosti verejnú diskusiu, ktorá sa uskutočnila 27. februára 2024. Riaditeľka Slovenskej národnej galérie Alexandra Kusá na nej deklarovala, že chce zachovať nezávislosť Kunsthalle aj po zlúčení. Už na druhý deň im však bolo doručené rozhodnutie o prepustení všetkých zamestnancov od 1. apríla 2024. „Týmto ide de facto o zrušenie inštitúcie a zbavenie jej autonómie,“ píše galéria vo vyhlásení. 

Verejnej diskusie o budúcnosti inštitúcie sa zúčastnil aj predstaviteľ ministerstva kultúry Peter Lukáč, ktorý na ňom pôsobí ako generálny riaditeľ sekcie kultúrneho dedičstva a štátneho jazyka. Ten podľa Kunsthalle priamo potvrdil, že rozhodnutie o zlúčení s SNG bolo prijaté „od stola“ a bez akejkoľvek konzultácie s odbornou či občianskou verejnosťou, pričom zodpovednosť zaň nesie ministerka Martina Šimkovičová. „Nepočuli sme žiadne relevantné argumenty, prečo by sa to malo stať. Prečo by sa Kunsthalle mala zlúčiť so SNG. Je to absolútne nepochopiteľné,“ komentovala stretnutie Bohunka Koklesová, rektorka VŠVU.


Lukáč podľa portálu artalk.sk argumentoval aj závažnými pochybeniami, ktoré mal odhaliť audit nariadený bývalou ministerkou Milanovou. Poverená riaditeľka Denisa Zlatá sa pre Denník N vyjadrila, že je to manipulácia. Auditom boli síce zistené viaceré pochybenia, no prevažne administratívneho charakteru. „Ak ide o financie, zistilo sa, že sme omylom vyplatili brigádnikovi o 315 eur viac, lebo bol nesprávne vypísaný výkaz odpracovaných hodín, to bolo všetko,“ priblížila Zlatá. Ďalšie pochybenia sa mali týkať organizačných detailov. 

Poverená riaditeľka ďalej argumentuje, že všetky nedostatky boli podľa dohody odstránené v termíne do konca januára, s výnimkou dvoch úloh, ktoré treba odovzdať do konca marca. Rozhodnutie o zlúčení oboch inštitúcií však bolo prijaté už 19. januára. Z toho je podľa nej zjavné, že rozhodnutie nebolo motivované auditom, ale odmietnutým programom Kunsthalle na rok 2024, ktorý zamestnanci predložili ministerstvu 16. januára. Za šírením zavádzajúcich informácií je podľa nich snaha zdiskreditovať inštitúciu a jej zamestnancov. 

Zamestnanci a zamestnankyne Kunsthalle vyhlásili, že sú aktuálnymi krokmi ministerstva rozhorčení, a odsudzujú tento netransparentný spôsob rozhodovania. „Naďalej stojíme na strane hodnôt, ktoré sme prezentovali aj prostredníctvom Kunsthalle Bratislava,“ deklarovali. Zároveň poďakovali za podporu VŠVU a platforme Otvorená kultúra, ako aj každému návštevníkovi a návštevníčke za čas, dôveru a podporu. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu