VŠVU v Bratislave je pod dohľadom polície. Čo sa deje?


Foto: VŠVU v Bratislave je pod dohľadom polície. Čo sa deje? Foto: snímka z Google Maps

Tri budovy Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave sú od štvrtka 29. februára až do odvolania pod dohľadom policajných zložiek. Ako uviedol portál Startitup, vedenie školy o tom informovalo svojich študentov v rámci hromadného mailu. 

Policajní príslušníci budú na pôde školy 24 hodín 7 dní v týždni. Ich úlohou bude eliminovať potenciálne bezpečnostné riziko na pôde školy. „Príslušné okresné riaditeľstvo PZ Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave preveruje možné podozrenie z protiprávnej činnosti a zároveň prijíma ďalšie opatrenia,“ potvrdila policajná hovorkyňa Jana Šimunková.

Zároveň dodala, že v súčasnosti neexistuje reálna hrozba útoku na uvedenej škole. Študenti aj vyučujúci si tak budú musieť zvyknúť na zvýšené bezpečnostné opatrenia. Vo štvrtok ráno zvolali mimoriadne zasadnutie Akademickej obce a niektorých zamestnancov.


Môže ísť o reakciu na angažovanie školy v politických témach?

Vysoká škola výtvarných umení, ako aj jej rektorka Bohunka Koklesová sa v minulosti angažovali vo viacerých politických témach. Koklesová bola napríklad jednou z iniciátoriek petície za odstúpenie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej.

Vysoká škola na svojej oficiálnej stránke tiež vydala stanovisko, v ktorom uviedla, že stojí pri Kunsthalle Bratislava, LGBTI+ komunite, ako aj pri všetkých inštitúciách a menších organizáciách, ktoré sa stali terčom nenávistných vyjadrení a konkrétnych krokov rezortu kultúry. Podľa Startitup samotná rektorka vystúpila ako hosť v niekoľkých podcastoch a diskusných reláciách, kde komentovala túto tému. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu