Bebjak vyhral Slnko v sieti. Pekný večer duchovným bezdomovcom, vraví v prejave


Foto: Bebjak vyhral Slnko v sieti. Pekný večer duchovným bezdomovcom, vraví v prejave Foto: RTVS

V sále Slovenského rozhlasu sa vo štvrtok odovzdávali ocenenia Slnko v sieti. Režisér filmu Matematika zločinu Peter Bebjak získal cenu za najlepší televízny film. Podobne ako pri odovzdávaný Českého leva, aj teraz sa režisér rozhodol vyjadriť nesúhlas s vládnou mocou. 

„Pekný večer vám prajem. Pekný večer aj všetkým duchovným bezdomovcom. Pekný večer prajem aj ľuďom, ktorí robia umenie, ktoré niekto nazýva umením proti ústave alebo umením transsexuálnym, zhýralým, zvrhlým. Pre niekoho ale môže byť inšpiratívne. Pretože to je sloboda,“ odkazuje Bebjak na nedávnu tlačovku Roberta Fica na ministerstve kultúry. 


Martiny Šimkovičovej a jej novely o RVTS sa premiér zastaval „Nič si z toho nerobte, sú do duchovní bezdomovci,“ povedal Fico na margo Šimkovičovej kritikov. 


Bebjak vo svojom prejave vraví, že má sen žiť v čase, kedy nebude myslieť na politiku. Pretože to bude znamenať, že krajinu vedú inteligentní, schopní ľudia a bude to znamenať slobodu umenia. 

„Sloboda je to, že tu môžem stáť a slobodne zatiaľ môžem povedať svoj názor. Nesúhlasím s tým, ako vládna garnitúra funguje. Ako šíri nenávisť, ako šíri strach, dezinformácie, klamstvo. To je cesta k neslobode,“ vysvetľuje režisér.

Svoj prejav ukončil známym výrokom Václava Havla. Povedal ho počas Nežnej revolúcie, ktorá zvrhla komunistický režim: „Pravda a láska musí zvíťaziť nad lžou a nenávisťou.“ 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu