Minulý týždeň bol prvý bez smrteľnej nehody od júla 2023. Polícia chváli zodpovedných vodičov


Foto: Minulý týždeň bol prvý bez smrteľnej nehody od júla 2023. Polícia chváli zodpovedných vodičov Foto: Ilustračné foto/KR PZ ZA

Minulý týždeň na slovenských cestách nikto nezomrel. Nejde, žiaľ, o bežný fakt, ale o úspech, ktorý si vyslúžil pochvalu a uznanie u Policajného zboru. Naposledy bol totiž týždeň bez smrteľnej dopravnej nehody v júli 2023.

Za celý uplynulý rok polícia zaznamenala iba dva takéto týždne, konkrétne v júli a apríli. Tentokrát celých sedem dní od pondelku do nedele prežili všetci účastníci cestnej premávky už na prelome februára a marca.

Od začiatku roka sa stalo už 1 687 dopravných nehôd, pri ktorých sa ťažko zranilo 95 osôb a zomrelo 41 ľudí. Oproti predošlému roku však ide o mierny pokles - nehôd bolo počas prvých dvoch mesiacov o 72 viac, ťažko zranených ľudí o 39 a úmrtí o 3 viac.



„Naším cieľom je aj v tomto roku zaistiť maximálnu bezpečnosť účastníkov cestnej premávky, znížiť nehodovosť, úmrtnosť na cestách a vyradiť z premávky vodičov jazdiacich pod vplyvom alkoholu,“ povedal riaditeľ odboru dopravnej polície Rastislav Polakovič. „Ďakujeme všetkým, ktorí prispievajú k bezpečnosti na cestách a pevne veríme, že tento trend bude pokračovať aj naďalej,“ dodal.

Na cestách s oteplením pribúdajú na cestách aj cyklisti, kolobežkári a motorkári, ktorí sú obzvlášť ohrození. Polícia sa preto tento rok zameria aj na kontrolu týchto účastníkov cestnej premávky s cieľom zachrániť čo najviac životov.

„Vďaka patrí vodičom, ktorí sú ohľaduplní k ostatným, chodcom, ktorí sa presvedčia, či je pre nich bezpečné prejsť cez cestu, cyklistom i kolobežkárom, ktorí používajú ochranné prvky. Zodpovedným prístupom môže celá spoločnosť prispieť k vyššej bezpečnosti na cestách,“ dodal Polakovič.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu