VIDEO: Práce na električkovej trati v Petržalke pokračujú. Poslanec Feik vysvetľuje, prečo stavba ide pomaly


Foto: VIDEO: Práce na električkovej trati v Petržalke pokračujú. Poslanec Feik vysvetľuje, prečo stavba ide pomaly Foto: snímka z videa - Facebook/Michal FEIK

Vedenie mesta Bratislava nevie naisto určiť, kedy bude dokončená električková trať v Petržalke. Podľa poslanca z mestskej časti Rača Michala Feika, ktorý je zároveň predsedom komisie životného prostredia, dopravy, výstavby, územného plánu a pre podporu vinohradníctva, práce na trati naďalej pokračujú, aj keď pomalším tempom, keďže ide o najväčšiu aj najdôležitejšiu investíciu do verejnej dopravy v Bratislave

Od začiatku roka práce pokročili

Podľa jeho vyjadrenia od začiatku roka 2024 sa robí naraz niekoľko prác. Na združenom moste pri Rusovskej ceste sa viaže mostná výstuž a realizuje sa debnenie. V úseku Bosákova – Romanova prebiehajú výkopové práce a statické skúšky pre budúcu cyklotrasu. Rovnako pokračuje ukladanie koľajníc od Pajštúnskej v smere na Janíkov dvor, prebieha ukladanie armatúry a jej následná betonáž s uchytávacím systémom a koľajnicami.

Na Jantárovej ceste, na križovatkách Betliarska a Lietavská, sa podľa poslanca kladú obrubníky, ochranné potrubie a základy pre cestnú svetelnú signalizáciu. Búrajú a rezajú sa steny nedostavaného metra pod nadjazdom Panónska.

Od začiatku nového roka sa na konci trate, v časti Janíkov dvor, začali robiť aj preložky slaboprúdových vedení a ochrany káblov, kanalizačná a vodovodná prípojka do meniarne Panónska, kompletáže elektroinštalácií a osvetlenia do oboch meniarní aj budovy zázemia pre vodičov. Na hale dennej kontroly a ošetrenia sa aktuálne realizuje oceľová konštrukcia, opláštenie, výmena podložia, spevnené plochy, kanalizácia a vodovodná prípojka.

[/facebook]

Projekt sa robí v husto osídlenej lokalite

„Stavbu mapujem od jej začiatku veľmi podrobne. Asi nie som sám, čo očakával vyššie tempo. Oveľa vyššie tempo. Čo si budeme klamať, stavba v Petržalke pripomína obedňajšiu prestávku. Po celý rok,“ napísal k videu na sociálnej sieti poslanec Michal Feik

Zároveň zdôraznil, že projekt sa realizuje v husto osídlenej lokalite, kde sa nachádza veľa inžinierskych sietí, ciest či chodníkov, prečo sú nevyhnutné aj prekládky. Podľa jeho slov plány skrížili aj postpandemická kíza či vojna na Ukrajine. Dokonca priznal situáciu, kedy hrozilo, že zhotoviteľ sa zbalí alebo s ním bude treba ukončiť zmluvu

Ďalší problém, ktorý by mal spomaľovať výstavbu električkovej trate je to, že projektová dokumentácia nekopíruje realitu. Projekt preto treba často prerábať, a tak stavbárom neostáva nič iné len čakať.


„Napriek tomu som ale presvedčený o tom, že v súčasnej situácii je priam zázrak, že stavba vôbec napreduje. Progres v teréne je viditeľný. Najmä v posledných mesiacoch. A všetko nasvedčuje tomu, že zhotoviteľ dielo dokončí. S výrazným omeškaním, ale dokončí,“ pripustil poslanec Feik s tým, že nemajú inú možnosť, ako pokračovať, aj keď s vedomím, že termín dokončenia sa oneskorí. 

Kým sa nezmenia kritéria verejného obstarávania, musíme tolerovať pomalé tempo výstavby

Michal Feik vidí problém pomalej výstavby vo verejnom obstarávaní. A nie je to jediná dopravná stavba na Slovensku, ktorá takto a z týchto príčin zlyháva. Taktiež tvrdí, že súťaž na zhotovenie električkovej trate v Petržalke vyhralo konzorcium, ktoré by za normálnych okolností vyhrať nemalo. Napriek tomu, že splnilo podmienky a ponúkli najnižšiu cenu, zrejme neodhadli svoje kapacity.  Poslanec zdôrazňuje, že zhotoviteľ Aldesa nie je žiadna garážová firma, ale petržalská električka nie je pre nich očividne prioritou.

„Za normálnych okolností by už mala byť zmluva dávno vypovedaná. Lenže ak by sa toto stalo, nasledoval by scenár tunela Višňové. Stavba by sa na niekoľko rokov úplne zastavila. Nasledovala by zdĺhavá inventarizácia, nové verejné obstarávanie, preberanie staveniska, opravovanie, až potom opätovná výstavba. Medzitým by stavba degradovala a stúpala by nervozita. Nezískali by sme vôbec nič. Iba by to bolo drahšie a trvalo by to ďalšie roky navyše,“ vysvetlil. 

Feik tvrdí, že na Slovensku a aj v Bratislave sme sa stali rukojemníkmi legislatívy a neprimerane prísnych a rigídnych pravidiel verejného obstarávania. Tento systém by sa mal podľa neho zmeniť a kritériom by už nemala byť len cena, ale najmä referencie, kapacity, rýchlosť, kvalita a skúsenosti.

Ako napísal na sociálnej sieti, kým sa to však nezmení, neostáva nič iné, len tolerovať v Petržalke pomalé tempo výstavby a držať všetkým zúčastneným palce, aby to vydržali. Rovnako aj obyvateľom želá pevné nervy. Pripomína však, že pravdepodobne budúci rok všetky obmedzenia skončia a Petržalka bude mať modernú a kapacitnú verejnú dopravu.


 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu