Bratislava už spúšťa mestské fontány a pitné fontánky, v lete nás čaká príjemné osvieženie


Foto: Bratislava už spúšťa mestské fontány a pitné fontánky, v lete nás čaká príjemné osvieženie Foto: ilustračné: facebook.com/Bratislava.sk facebook.com/bratislavaworks Flickr

Mesto Bratislava tento rok spustí 38 fontán a 10 pitných fontánok. Bratislavčania a turisti, ktorí do mesta prichádzajú sa môžu tešiť s príjemného osvieženia počas teplých letných mesiacov. 

V plnej prevádzke sú už niektoré  fontány v centre, a to napr. Ganymedovu fontánu na Hviezdoslavovom námestí pred SND a Rolandovu (Maximiliánovú) fontánu na Hlavnom námestí. počas Bratislavských mestských dní spustia aj tie ostaté.

Už od marca prebiehalo odzimovanie mestských fontán. Pracovníci vykonali dôležitú revíziu elektrickej inštalácie, ale tiež natierali bazény fontán a ďalšie opravy. Niektoré si vyžiadali aj dôslednejšie čistenie.


Mesto tiež postupne spustí pitné fontánky, ktoré sa nachádzajú na Námestí SNP, Župnom námestí, Hlavnom námestí, 2 pitné fontánky na Hviezdoslavovom námestí, ďalšia na Panskej ulici, Michalskej ulici, Zelenej ulici, Bielej ulici, v letnej čitárni u Červeného raka, na druhom nádvorí Primaciálneho paláca či pitná fontánka Putto s rybou na Bielej ulici. Dlhodobo nefunkčná je pitná fontánka Palugyayova studňa na Zelenej ulici, ktorý slúži ako okrasný prvok. 


Leto sa v Bratislave pomaly blíži a Bratislavčania sa aj tento rok môžu tešiť na osvieženie, ktoré im poskytnú takmer všetky naše mestské fontány a pitné fontánky. Od 20. apríla postupne spúšťame mestské fontány a pitné fontánky, ktoré budú v prevádzke približne do konca septembra,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

O fontány a pitné fontánky v Bratislave sa stará mestská organizácia Generálny investor Bratislavy. V minulom roku obnovili 9 fontán a ďalšie obnovy plánujú aj v tomto roku.

Opravy sa čakajú napríklad fontánu Hríby na Karloveskej ulici, Plastiku s raketou na Kvačalovej ulici, fontánu Marína na Šafárikovom námestí a tiež fontány v parku pred Justičným palácom.

„Generálny investor Bratislavy zabezpečuje údržbu a prevádzku celkovo 55 zariadení z toho 41 fontán, 11 pitných fontánok  a 3 studní. Ročná spotreba vody vo všetkých mestských fontánach je cca 15 000 m³,“ informovala Zuzana Onufer, hovorkyňa mesta bratislava. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy