AKTUALIZOVANÉ: Taraba odvolal riaditeľa SHMÚ. Vyhodil ho po 11 rokoch vo funkcii. Dôvodov má vraj niekoľko


Foto: AKTUALIZOVANÉ: Taraba odvolal riaditeľa SHMÚ. Vyhodil ho po 11 rokoch vo funkcii. Dôvodov má vraj niekoľko Foto: Facebook/Ministerstvo životného prostredia, Martin Benko

Minister životného prostredia za SNS Tomáš Taraba odvolal generálneho riaditeľa štátneho hydrometeorologického ústavu Martina Benka. Za Benkovho pôsobenia sa na ministerskom poste vystriedalo šesť ministrov. „A takmer každému bolo treba vysvetľovať, na čo všetko tu to SHMÚ vlastne máme,“ napísal na Facebooku bývalý riaditeľ, ktorý bol vo funkcii 11 rokov. Minister Taraba sa ho rozhodol odvolať bez udania dôvodu.

Benko sa na sociálnom médiu priznal, že pôvodne funkciu zobral v domnienke, že tam bude len pár týždňov. „Možno si ešte niektorí spomínate, že som túto pozíciu bral len na niekoľko týždňov prípadne mesiacov, ale napokon z toho bolo 11 rokov, 8 mesiacov a 28 dní služby, často dosť náročnej. Lebo ono také riaditeľovanie, to vám nie je len tak,“ vraví.

Odchádzajúci riaditeľ poďakoval kolegom a ľuďom, za ich podporu, ale aj kritiku. „Som ozaj hrdý na to, že som mohol byť v čele inštitúcie, ktorá je každý deň pod takým drobnohľadom tisícok ľudí, ktorí sa spoliehajú na to že vždy na webe nájdu svojho “aladina”, či iné produkty a nemilosrdne vytknú každé jedno naše pochybenie. Inštitúcie, ktorá je každý deň s vami už 70 rokov,“ dodáva.

Okrem Benka Taraba počas svojho pôsobenia odvolal viacerých štátnych funkcionárov. Napríklad riaditeľku Slovenského banského múzea v Banskej Bystrici Zuzanu Denkovú, šéfa ochranárov Dušana Karasku, šéfa Správy Národného parku Muránska planina Jána Šmídta či riaditeľa správy Chránenej krajinnej oblasti Záhorie Tomáša Olšovského.


„SHMÚ prajem do ďalších rokov najmä neznížený počet nadšených zanietených zamestnancov, ktorí sú experti na to čo robia a dostatok peňazí na zachovanie nezmenšeného množstva pozorovaní, prevádzku superpočítača a výrobu množstva produktov, ktoré my všetci denne potrebujeme!“ napísal Benko na rozlúčku. Podľa neho je SHMÚ  nenahraditeľný pre takmer všetky zložky štátu, ako je Hasičský a záchranný zbor, sekcia krízového riadenia ministerstva vnútra, Horská a záchranná služba, Úrad jadrového dozoru, Ozbrojené sily SR či letecká a cestná doprava. 

Minister Taraba v priebehu dňa dodal, že skutočnosť, že niekto bol 11 rokov riaditeľ, ešte nehovorí o tom, že by tam mal zostať ďalších 11 rokov. „To, že sme na odvolanie riaditeľa SHMÚ použili zákon prijatý vládou Igora Matoviča, ktorý formálne udáva možnosť odvolávať bez udania dôvodu, neznamená, že na odvolanie neexistujú dôvody. Tých dôvodov v prípade bývalého riaditeľa Benka je veľké množstvo. Predovšetkým ide o zlý manažment podniku s osobitným dôrazom na zlé manažovanie IT projektov. Inštitúcia prejde hĺbkovým auditom a budeme konať v oblasti prešetrenia viacerých podnetov,“ dodal.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu