Je Slovensko bezpečnou krajinou? Prehľadná mapa odhalí, ako zápasíme s kriminalitou my aj naši susedia


Foto: Je Slovensko bezpečnou krajinou? Prehľadná mapa odhalí, ako zápasíme s kriminalitou my aj naši susedia Foto: iStock

Najlepší spôsob, akým môžeme ukázať bezpečnosť v jednotlivých krajinách je pomer bezpečnosti a index úrovne kriminality v jednotlivých krajinách. To, ako sme dopadli my, no aj iné európske krajiny odhalila platforma Numbeo. Tá už takmer 15 rokov poskytuje štatistiky o tom, ako sa európskym krajinám darí. Mimo životných nákladov a kvality života sa však zameriavajú aj na jeden z najpodstatnejších faktorov. Odpovedajú na otázku, ako bezpečne sa doma môžeme cítiť.

V tohtoročnom zozname si zobrali na paškál rovnou 43 krajín zo starého kontinentu. Slovensko pritom vôbec nedopadlo zle. Na zozname bezpečnosti sme sa umiestnili rovno na 15. mieste. Pričom naši susedia vôbec nezaostávajú. Na 14. mieste sa umiestnil aj náš severný sused - Poľsko, na 13. mieste v indexe bezpečnosti stojí Rakúsko a 12. najbezpečnejšou krajinou Európy sa stala Česká republika.

Najbezpečnejšou krajinou pre život sa spomedzi všetkých sledovaných štátov stala Andorra. Nasleduje ostrov Man, Monako, Estónsko a Slovinsko so Švajčiarskom.

Naopak, najmenej bezpečnou krajinou sa stalo Francúzsko. To v indexe bezpečnosti zostalo na poslednom mieste so ziskom 44,7 bodov, naopak so ziskom 55,3 bodov sa tak umiestnilo na prvom mieste v indexe kriminality.


Najmenej bezpečnými krajinami pre život v Európe sú po Francúzsku Bielorusko, Belgicko, Švédsko a Veľká Británia. Takto platforma Numbeo zadefinovala bezpečnosť jednotlivých krajín vo svojom zozname. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu