Profil Petry Flach je stále verejný. Nová riaditeľka Bibiany má pod príspevkami komentáre plné kritiky


Foto: Profil Petry Flach je stále verejný. Nová riaditeľka Bibiany má pod príspevkami komentáre plné kritiky Foto: Facebook/Petra Flach

Nová riaditeľka Bibiany Petra Flach čelí na sociálnych sieťach poriadnej spŕške kritiky. Jej facebookový profil je stále verejný a pod príspevkami tak pribúdajú komentáre od rôznych ľudí. Niektorí novej riaditeľke gratulujú, iní ju vyzývajú na odstúpenie. 

Obsah verejného profilu Flach zhrnula jedna z komentujúcich žien: „Nula príspevkov o literatúre, nula príspevkov o kultúre, nula príspevkov o knihách, nula príspevkov o ilustrácii. Zato kopec príspevkov o ezoterike a pseudovede. Fajnovo!“ Na pracovné skúsenosti novej riaditeľky upozorňuje aj Zelka. „Bez praxe, vzdelania, ani šajn o kultúre… budete v tej Bibiane všetkým na smiech, vlastne už ste,“ tvrdí.

Zablokuje si účet?

Viacerí komentujúci sa tiež zhodli na tom, že je len otázka času, kedy si Flach účet zablokuje. Je však pravda, že niektoré príspevky postupne ubúdajú a nová riaditeľka sa zrejme rozhodla ich radšej vymazať. „Miesto nastavenia súkromia, vymazáva príspevky, bude to veľmi šikovná kamka. Manžel sa pretŕča s českým ministrom za Pirátov a ženuška fandí pravicovému extrému,“ uvádza jeden z komentárov.


Tereza zas pod príspevkom vysvetľuje, prečo by mala mať riaditeľka kultúrnej inštitúcie skúsenosti z praxe. „Tak, ako by ste sa nenechali operovať od hudobníka, ako by ste si za advokáta nenajali filozofa, nemali by ste ani vy prijať funkciu, na ktorú nemáte kvalifikáciu, prax a neprešli ste riadnym výberovým konaním. Nikto z kultúrnej obce vás nikdy nebude brať vážne,“ píše.

Reakcia ministerstva a prvé stanovisko Flach

Ministerstvo sa voči kritike ohradilo. Nová riaditeľka podľa nich spĺňa všetky zákonom stanovené podmienky a kvalifikačné predpoklady na výkon funkcie. Fakt, že sú s ministerkou Šimkovičovou blízke kamarátky ako problém nevidia. „Nevidím absolútne žiadny dôvod na to, aby bol niekto, kto má všetky kvalifikačné a osobnostné predpoklady na výkon akejkoľvek funkcie diskvalifikovaný len preto, že sa s ním osobne poznám. Deti a mládež potrebujú adekvátnu pozornosť a citlivý prístup, pretože je všeobecne známe, že po spôsobe, akým minulá vláda manažovala covid, máme v spoločnosti enormný nárast psychických porúch u detí,“ uviedla Šimkovičová.

Ku kritike sa napokon vyjadrila aj samotná Flach, ktorá vyštudovala ekonómiu. „Všetka mediálna pozornosť sa upriamila na to, že som žena – matka a úplne sa ignoruje moje vzdelanie a predchádzajúce pracovné skúsenosti. Nevidím dôvod na to, aby som sa ako matka obhajovala, že som istú časť života venovala starostlivosti o svoje deti. A tí, ktorí to komunikujú týmto spôsobom, degradujú rolu matky v spoločnosti,“ vraví.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu