Ako bude vyzerať reorganizácia v praxi? Bývalý šéf NAKA Daňko prehovoril


Foto: Ako bude vyzerať reorganizácia v praxi? Bývalý šéf NAKA Daňko prehovoril Foto: Facebook/Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky

O reorganizácii NAKA sa v zákulisí ministerstva vnútra hovorí už nejaký čas. Jej prvá fáza by sa mala začať v máji, po prezidentských voľbách. Podľa zistení nadácie Zastavme korupciu sa majú zmeny týkať počtu tabuľkových miest. Tie klesnú z 1 300 na 500 a to najmä na útvaroch NAKA a Národnej centrály osobitných útvarov kriminality (NCODK). 

Ministerstvo vnútra sa však presne nevyjadrilo, ktorých vyšetrovateľov a kam plánuje presunúť. Variantov je niekoľko. Minister Matúš Šutaj Eštok tvrdí, že po reorganizácii vzniknú na krajoch špecializované útvary. „Keď ľudí len presunú, tak ich počet ostane v podstate zachovaný. Ale ja sa obávam, že na okresy či kraje nepresunú všetkých. Je možné, že len 200 ľudí dajú na kriminálnu políciu a ostatných  na poriadkovú, cudzineckú a tým pádom sa budú musieť spisy prerozdeliť. Zaťažíme ich ešte viac a vyšetrovanie sa natiahne,“ vysvetľuje bývalý šéf NAKA Ľubomír Daňko.

Prídeme o eurofondy?

Tiež vyslovil obavu, že by reorganizácia mohla ovplyvniť čerpanie financií z Plánu obnovy. „Aj NCODK, aj NAKA sú oddelenia z Plánu obnovy. Nestopnú nám eurofondy, ak nesplníme podmienky? Musia to nastaviť tak, aby to bolo okej. My sme sa zaviazali, že celé NCODK vzniklo na základe toho, že budeme bojovať s envirokriminalitou. Teraz, keď to zrušia, je otázne, či nebudeme mať problémy,“ tvrdí Daňko.

Problematický by bol aj presun útvarov zaoberajúcich sa počítačovou kriminalitou. Ak ich budú robiť na krajoch, mohlo by nastať nadbytočné zdvojenie. „ Ak monitorujeme internet, musí to robiť len jedna skupina, pretože ten istý internet je aj v Košiciach, aj v Bratislave. Ak to budú pozerať ôsmi, vždy zistia to isté,“ dodáva Daňko.


Zástancovia reorganizácie argumentujú aj Českou republikou. Ich kriminálna agentúra má podobný počet zamestnancov ako tá naša, hoci je Slovensko oveľa menší štát. Ďanko však vysvetľuje, že kriminálna agentúra v Česku nemá zo zákona vecnú príslušnosť, ale len výberovú. To znamená, že si môže doslova vybrať, akým prípadom sa bude venovať. Oproti tomu NAKA u nás riešiť korupciu všetku. 

Lovci lebiek a odbory

Národná kriminálna agentúra má na Slovensku štyri odbory: Bratislava, Západ (Nitra), Stred (Banská Bystrica) a Východ (Košice). Tie sa ďalej členia na 11 oddelení, ktoré riešia svoju agendu. Tou môže byť napríklad korupcia, daňová trestná činnosť, extrémizmus, organizovaná kriminalita a podobne. 

„V rámci NCODK pôsobí aj oddelenie cieľové pátranie, tzv. „lovci lebiek“, ktoré zabezpečuje cieľové pátranie po najhľadanejších páchateľov trestnej činnosti, ktorí sa často ukrývajú v zahraničí. Zadržali napríklad podnikateľa Štefana Ágha, obžalovaného zo zmenkového podvodu, na úteku v Českej republike,“ vraví šéfka nadácie Zuzana Petková a Ľubomír Daňko.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu