FOTO: Nevidiaci si prešli vozidlá MHD, ktoré premávajú v Bratislave. Pomôže im to pri ich bežnom cestovaní


FOTO: Nevidiaci si prešli vozidlá MHD, ktoré premávajú v Bratislave. Pomôže im to pri ich bežnom cestovaní
Galéria: 16 fotiek
Foto: redakcia Bratislavak.sk

V stredu 20. marca sa v Depe Jurajov dvor v Bratislave konala inštruktáž orientácie vo vozidlách MHD pre nevidiacich. Členovia Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska si tak mohli v pokoji prejsť trolejbus, autobus a starú aj novú električku.

Je to pre nás veľká pomoc, najmä to, že si to môžeme pozrieť v depe. To znamená, že v pokoji so žiadnym rizikom, že sa tie vozidlá pohnú, že sa zatvoria dvere, že tam budú ľudia, že sa budeme musieť pretláčať pomedzi dav a hľadať si voľné sedadlá,“ uviedla za Úniu nevidiacich a slabozrakých Slovenska Dušana Blašková.

Hmatom a s pomocou inštruktorov preskúmali interiér vozidiel, čo im v budúcnosti môže pomôcť zorientovať sa pri ich bežnej ceste v bratislavskej MHD. Dôležité pre nich bolo vedieť, kde sa nachádza tlačidlo na otvorenie dverí, ako aj to, aká je šírka a výška dverí, alebo kde sú madlá na pridržanie sa či už pri vstupných dverách alebo v uličkách priamo vo vozidle.

„Pre nás je dôležité, aby sme vedeli bielou palicou nájsť, kde sú sedadlá, ako sú orientované, či sú v protismere alebo do uličky, či sú na vyvýšených schodíkoch a podobne. Takisto je dôležité vedieť, aké sú tlačidlá na tých spojoch, kde sa nachádzajú, ktoré z nich sú označené braillovým písmom. Rovnako je dôležité, kde sú umiestené miesta pre nás, zrakovo postihnutých ľudí,“ doplnila Dušana Blašková.

Galéria: 16 fotiek

„Takéto orientácie vo vozidlách robíme pre nevidiacich najmä vtedy, keď sa výrazne obnoví vozidlový park, ako to bolo v posledných mesiacoch, čiže 50 nových trolejbusov, štyri autobusy a iné. Keď sa nakopia tieto nové vozidlá, tak vtedy v spolupráci s úniou nevidiacich organizujeme tieto podujatia,“ prezradil hovorca DPB Jozef Vozár.

Nevidiacim pomáhajú v MHD vodiči ale aj špeciálny ovládač

Členovia ÚNSS ocenili to, že vo vozidlách sa už len ojedinele stane, že nie je zvukový komentár, ktorý im veľmi pomôže. V MHD-ečkách sú vo väčšine prípadov miesta pre nevidiacich hneď za kabínou vodiča. Sú označené modrou farbou, ako aj značkou znázorňujúcou nevidiaceho s palicou. Tlačidlá na oznámenie, že chcete vystúpiť, sú v najnovších vozidlách aj s braillovým písmom.

Nevidiacemu cestujúcemu pomôže aj vodič, ktorý mu pri nástupe oznámi o akú linku ide, spýta sa ho, kde chce vystúpiť a prípadne mu pomôže pri výstupe z MHD. Vodič spozná nevidiaceho podľa toho, že stojí pri označenej zastávke a bielu palicu drží pred sebou.


Nevidiacim pomáha pri cestovaní aj špeciálny ovládač, pomocou ktorého si oni samostatne vedia spustiť hlásenie alebo zvuky, ktoré im pomôžu sa orientovať. Napríklad pri príchode autobusu si držiteľ tohto ovládača môže pustiť zvukové hlásenie o tom, ktorý spoj práve prišiel.


Rovnako sa tým dá zistiť číslo spoja, ovládač nevidiacemu prečíta informačnú tabuľu na zastávke. Ovládač dokáže vodičovi oznámiť, že do vozidla nastupuje nevidiaci človek, aby nechal dvere dlhšie otvorené, kým osoba s bielou palicou nastúpi. Tiež si vo vozidle môže nevidiaci vyvolať zvukový signál, ktorý mu určí, kde sú dvere.

„Momentálne rokujeme s dopravným podnikom, aby sa doplnilo hlásenie pri zastávkach viedenského typu, čiže okrem názvu zastávky vás to aj upozorní, že vystupujete na vozovku. To je pre nás veľmi veľmi dôležité,“ priznala Dušana Blašková.

Galéria: 16 fotiek

Ako môžu cestujúci pomôcť nevidiacemu v MHD?

Zrakovo postihnutí alebo slabozrakí cestujúci sa podľa Dušany Blaškovej stretávajú počas cestovania po Bratislave najmä s ústretovými spolucestujúcimi, ktorí sú im ochotní pomôcť. Ona sama sa stretáva so situáciami, kedy jej ľudia povedia číslo spoja aj smer, dokonca jej pomáhajú aj nastúpiť. 

„Niekedy je to také úsmevné, že keď nastúpime do spoja, tak ma tam nechajú s tým, že už si musím sama poradiť. Alebo mi povedia: ,Tu si sadnite‘, ale ja neviem, kde je tu. Oni mi to asi ukážu rukou, ale to ja nemám šancu vedieť. Čiže toto by bolo také lepšie, keby ma tam priamo doviedli,“ opísala svoje osobné skúsenosti z cestovania Dušana Blašková.


Tým, ktorí chcú pomôcť, preto odporúča nevidiaceho za ruku odviesť k sedadlu, kde si už on palicou nájde, ako je sedadlo orientované, a sadne si. Dušana Blašková zároveň pripúšťa, že takéto veci nemajú obyčajní ľudia odkiaľ vedieť, keďže si to v tej situácii neuvedomia.

Zároveň však zo svojich osobných skúseností prosí ostatných, aby nevidiaceho netlačili do autobusu, v niektorých prípadoch môže ísť aj o nesprávny spoj. Rovnako neodporúča ťahať nevidiaceho za bielu palicu. Podľa jej slov to všetko je už na nevidiacom, ako je komunikatívne zdatný, aby sa dokázal na všetko spýtať a vedel si daných pomocníkov ukorigovať. Podľa Blaškovej si však všetci nevidiaci veľmi vážia každú pomoc, ktorá sa im naskytne.

Galéria: 16 fotiek

 






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu