VIDEO: V Bratislave pribudnú nové obojsmerné električky, víkendové linky budú už len nízkopodlažné


Foto: VIDEO: V Bratislave pribudnú nové obojsmerné električky, víkendové linky budú už len nízkopodlažné
Galéria: 6 fotiek
Foto: Dopravný podnik Bratislava

Počas marca bola do Bratislavy dodaná prvá obojsmerná električka Škoda 30T3. Už v máji by malo doraziť zvyšných deväť kusov vozidiel, ktoré doplnia flotilu dvadsiatich jednosmerných električiek. Keďže ide o nový typ električiek, pred zaradením do premávky musia absolvovať proces homologizácie.

V najbližších týždňoch ich čakajú technicko-bezpečnostné skúšky bez záťaže aj so záťažou a následne sa v rámci skúšobných jázd objavia aj v uliciach. Obojsmerné električky okrem pravidelnej premávky na miesta bez plnohodnotného obratiska významne pomáhajú aj pri výlukách. V minulosti sa napríklad využívali počas rekonštrukcie na linkách do Karlovej Vsi alebo na nábrežie.

„Som veľmi rada, že sa ministerstvo dopravy podieľa na modernizácii verejnej dopravy v Bratislave. Dnes odovzdávame prvé z desiatich obojsmerných električiek, ktoré sú nízkopodlažné, pohodlné a klimatizované. Vďaka zdrojom z Európskej únie sa nám podarilo v priebehu posledných rokov vyčleniť takmer pol miliardy eur do ekologickej verejnej dopravy v hlavnom meste,“ vyhlásila štátna tajomníčka ministerstva dopravy Denisa Žiláková.


Na čo sa v nových električkách môžeme tešiť?

Obojsmerné električky Škoda 30T3 sú dlhé viac ako 32 metrov a zmestí sa do nich až 242 cestujúcich. Od vozidiel z rokov 2014 až 2015 sa odlišujú tuhšou karosériou, inovovaným brzdným systémom či výkonnejšou klimatizáciou. V exteriéri sú tiež červeno-čierne čelá vpredu aj vzadu a plnofarebné informačné displeje. Vozidlá sú už štandardne vybavené automatickými počítadlami cestujúcich, tónovanými oknami, kamerovým systémom a cestujúcim je k dispozícii WiFi aj USB zásuvky.

„Teším sa, že modernizácia MHD v Bratislave pokračuje. Takáto veľká obnova vozidlového parku je skokovitým zlepšením komfortu pre cestujúcich a znamená aj podstatné zlepšenie kvality života Bratislavčaniek a Bratislavčanov. Pohodlná, moderná a samozrejme bezpečná verejná doprava, ktorú cestujúci radi využívajú, je kľúčová vec pre každodenný život v meste. Preto som rád, že sa nám s vedením Dopravného podniku Bratislava darí systematicky pracovať na jej vylepšeniach, vrátane modernizácie vozidlového parku,” uviedol primátor hlavného mesta Bratislavy Matúš Vallo.


Galéria: 6 fotiek

Podľa predsedu Dopravného podniku Bratislava Martina Rybanského moderná verejná doprava si vyžaduje štandardy, ktoré spĺňajú všetky ich nové vozidlá. Nové obojsmerné električky budú postupne nasadené najmä na linku 4. Ako uviedol predseda DPB, viac cestujúcich sa tak bude môcť každodenne prepravovať v nových vozidlách.

„Vďaka tejto masívnej obnove vozidlového parku nášho dopravného podniku už nie je miesto v Bratislave, kam by sa nové vozidlá ešte nepozreli. Chcel by som sa poďakovať Ministerstvu dopravy SR a jeho projektovému tímu za túto možnosť a verím, že naša výborná a efektívna spolupráca bude pokračovať,“ doplnil Martin Rybanský.

Cez víkend už iba nízkopodlažné a klimatizované električky

Po zaradení desiatich nových obojsmerných električiek do premávky sa zvýši počet nízkopodlažných spojov v rámci celej električkovej trakcie. Aktuálne sú už električkové linky 3 a 9 plne nízkopodlažné. Po zaradení všetkých nových vozidiel do premávky budú víkendové výpravy všetkých liniek realizované len nízkopodlažnými a klimatizovanými električkami.

Nové električky sa vyrábajú v Českej republike, v Plzni a Ostrave a dopravnému podniku ich dodáva na základe výsledkov verejného obstarávania spoločnosť ŠKODA TRANSPORTATION, a.s., pričom tento nákup je financovaný z Kohézneho fondu prostredníctvom Operačného programu Integrovaná infraštruktúra.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu