Zúfalstvo v Univerzitnej nemocnici. Na fekálnu banku museli lekári infektológovia vyhlásiť finančnú zbierku


Foto: Zúfalstvo v Univerzitnej nemocnici. Na fekálnu banku museli lekári infektológovia vyhlásiť finančnú zbierku

Infektológovia pracujúci na Klinike infektológie a geografickej medicíny na Univerzitnej nemocnici v Bratislave spustili zbierku na fekálnu banku. Podľa ich slov ju nutne potrebujú pri fekálnej mikrobiálnej terapii.

Mraziaci box pomôže zmraziť  fekálne transplantáty na mínus 80 stupňov Celzia a tie sa následne môžu využiť pri liečbe pacientov s recidivujúcou postantibiotickou hnačkou. Táto metóda funguje spôsobom, že zdravá stolica z mraziaceho boxu sa vloží do čreva chorého.

Metóda zachránila život už stovkám pacientom

U pacientov s postantibiotickou hnačkou dosahuje viac ako 80-percentnú úspešnosť. Táto metóda sa na Slovensku začala využívať od roku 2016. Doktorka Kachlíková, ktorá ju začala robiť, dostala v roku 2018 ocenenie TOP inovácie v zdravotníctve. Odvtedy tento výkon podstúpilo stovky pacientov, ktorým to zachránilo život.

„Vzhľadom na to, že počet pacientov s touto diagnózou narastá a samotný proces vyšetrovania darcov zaberie nejaký čas, potrebujeme mať fekálne transplantáty hneď k dispozícii. Avšak náš mraziaci box sa pokazil a pre nás to znamená krok späť nielen pri liečbe našich pacientov, ale aj pre vedu, ktorú na klinike praktizujeme,“ opísal tím infektológov situáciu, v ktorej sa aktuálne nachádzajú.


Namiesto štátu musia prispieť Slováci

Na pomoc vyzbierať peniaze na nový box poukázal aj lekár Peter Sabaka. Zbierku prezdielal aj poslanec Miroslav Beblavý. Zároveň vyhlásil, že je podľa neho nedôstojné a nebezpečné, že obyvatelia Slovenska sa musia skladať na zdravotné zariadenia.

„Fekálna banka je vedecky preukázaný a lacný spôsob liečby niektorých ochorení. Zbierať sa v Univerzitnej nemocnici s rozpočtom, ktorý sa blíži k polmiliarde, na 7 500 eurovú chladničku ukazuje, ako veľmi choré je naše zdravotníctvo,“ napísal vo svojom príspevku Miroslav Beblavý. 

Zbierka bola spustená vo štvrtok 7. marca s potrebou vyzbierať 7 500 eur. Za jeden deň tam pribudlo takmer 2-tisíc eur od 80 darcov. Ľudia, ktorí chcú prispieť, môžu posielať peniaze najbližšie dva mesiace. Viac o zbierke nájdete na priloženom odkaze




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu