FOTO: Na Dunaji sa robia simulované záplavy. Majú pomôcť flóre a faune


FOTO: Na Dunaji sa robia simulované záplavy. Majú pomôcť flóre a faune
Galéria: 4 fotky
Foto: snímka z videa - noviny.sk

V súčasnosti sa na ramennej sústave Dunaja robia simulované záplavy. Voda sem bude pritekať 15 dní, aby pomohla miestnej flóre a faune. Podľa portálu noviny.sk kanálom preteká 120-tisíc litrov vody za sekundu, čo je historicky najväčšie množstvo vody a najdlhší čas trvania takého silného prietoku.

Podľa ochranárov by sa mali výsledky ukázať v krátkom čase. Práve teraz na jar majú tieto simulované záplavy obrovský význam. Ochranári dlhšiu dobu tvrdili, že je to cesta ako pomôcť rastlinám a živočíchom v chránenom krajinnom území Lužné lesy.

Ide o najväčšiu ramennú sústavu v Strednej Európe, zároveň je to pozostatok vnútrozemskej delty. Voda by tam mala byť zadržiavaná 15 dní, aby sa mohli rozmnožovať napríklad aj niektoré druhy rýb, ktoré pre rozmnožovanie potrebujú práve takéto podmienky.

„Nahrádzajú akoby čiastočne záplavy, ktoré tu v minulosti prebiehali, kým ten vodný režim nebol zmenený,“ vysvetlil hydrológ Štátnej ochrany prírody Juraj Hajdu. Ako uviedol portál noviny.sk, slovenský rybársky zväz zarybňuje toky rôznymi druhmi rýb, ale v porovnaní s prirodzeným neresom je to iba taká kvapka v mori. 





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu