Dobrá správa pre nákladnú dopravu: Na hraniciach už nebude nutné vymieňať mýtne boxy


Foto: Dobrá správa pre nákladnú dopravu: Na hraniciach už nebude nutné vymieňať mýtne boxy Foto: Ilustračné foto/Unsplash

Národná diaľničná spoločnosť oznámila dobrú správu pre vodičov nákladných vozidiel (nad 3,5 tony). Slovensko sa od 15. marca zapojí do Európskej služby elektronického výberu mýta (EETS). Okrem iných výhod to znamená, že kamionisti a vodiči dodávok nebudú musieť na hraniciach vymieňať mýtne boxy.

S jednou palubnou jednotkou sa dokážu presunúť cez ďalších 13 európskych krajín, ktoré sú do služby zapojené. Na Slovenský trh zatiaľ vstúpi štvorica medzinárodných poskytovateľov EETS, ktorí poskytnú svoje služby domácim aj zahraničným dopravcom. Ide o taliansky Telepass, nemecký Toll4Europe a české Eurowag a ITIS.

„Samotná výška mýta je stanovená zákonom a pre dopravcov ostáva nemenná. Prevádzkovatelia však budú prirodzene súperiť o zákazníkov, či už v ponuke benefitov alebo cien v rámci komplexných ponúk. Tento vývoj vidíme v krajinách, ktoré sa do Európskej služby elektronického výberu mýta už zapojili,“ priblížil Peter Braška, riaditeľ úseku spoplatnenia a IT Národnej diaľničnej spoločnosti. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu