V bratislavskej MHD vám zástavky môže hlásiť umelá inteligencia


Foto: V bratislavskej MHD vám zástavky môže hlásiť umelá inteligencia Foto: imhd.sk

Cestujúci v bratislavskej MHD môžu sa počas najbližších dní stretnúť s novými typom hlásenia zastávok. Okrem zmeneného gongu bude zastávky hlásiť vygenerovaný syntetizátor hlasu umelej inteligencie. Podľa imhd.sk ucho bežného cestujúceho nemusí ani postrehnúť rozdiel od toho predošlého, ktorý bol nahratý ľudskou osobou.

Vyhlasovanie zastávok pomocou AI by malo v budúcnosti zrýchliť a zefektívniť zavádzanie nových názvov zastávok a rôznych informačných hlásení. Dopravný podnik Bratislava rovnako na tomto novom systéme ušetrí aj finančne. Tento typ vyhlasovania sa zatiaľ iba testuje, preto sa nachádza iba v niekoľkých vozidlách rôznych typov, teda v autobusoch električkách či trolejbusoch.

Počas skúšky sa bude hlas umelej inteligencie overovať na rôznych typoch reproduktorov, ktoré sa v jednotlivých vozidlách používajú. Nemusí preto ešte ísť o definitívnu verziu nových hlásení. Pôvodné názvy zastávok a informačné hlásenia nahrala bývalá redaktorka Slovenského rozhlasu Ľubica Tvarožková.

Jej hlásenia sú známe aj zo slovenských vlakov a tatranských električiek. Pri vzniku nových zastávok, alebo zmene názvov existujúcich zastávok bolo treba dopĺňať digitálne nahrávky o nové, čo podľa imhd.sk časovo aj finančne náročné. Neskôr sa do bratislavskej MHD doplnili aj anglické verzie hlásení, ktoré boli nahraté mužským hlasom.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu