Seniorka prišla o celoživotné úspory. Opäť zabrala legenda o policajtoch a zlodejoch


Foto: Seniorka prišla o celoživotné úspory. Opäť zabrala legenda o policajtoch a zlodejoch Foto: pexels.com

V stredu 21. februára bol seniorský pár obeťou podvodníkov cez telefón, ktorí od nich vymámili 12 500 eur. Okolo obeda volal 81-ročnej seniorke na pevnú linku podvodník, ktorý sa jej predstavil ako príslušník polície s hodnosťou nadporučíka. Ten ju informoval o vyšetrovaní zlodejov, ktorí mali mať na svedomí vykrádanie bytov. 

Falošný policajt chcel seniorke „pomôcť“ ochrániť jej celoživotné úspory. Manželovi seniorky sa rozhovor zdal ako podvod, čo seniorka prezradila aj do telefónu. Podvodník jej navrhol, aby zavolala na číslo 158 a prezistila si pravosť informácie o zlodejoch. Tá ale telefonát neukončila a vyťukala číslo v rámci rozhovoru, kde jej iný cudzí muž vydávajúci sa za príslušníka polície povedal, aby spolupracovala, nakoľko prípad vyšetrujú.

Seniorka dostala od falošných policajtov pokyn, aby sa s manželom v byte zamkli a čakali na ďalšie pokyny, ktoré im prezradia, keď im opäť zavolajú na súkromné číslo. Onedlho obom seniorom zazvonil mobil. So seniorkou opäť komunikoval podvodník-policajt. Jej manželovi volala neznáma žena, ktorá sa zaujímala o jeho zdravie a žiadala ho, aby si šiel ľahnúť a oddychovať.


Vystrašená seniorka pokračovala v rozhovore s podvodníkom, ktorý sa pýtal, koľko peňazí majú doma uložených. Žena mu prezradila sumu 12 500 eur, na čo jej falošný policajt odporučil dať peniaze do igelitky a vhodiť ich do zeleného smetného koša neďaleko jej bydliska. Seniorka to aj urobila a až neskôr si uvedomila, že bola podvedená.

„Policajti nikdy telefonicky nekontaktujú seniorov a neinformujú ich o údajných krokoch zlodejov. Buďte obozretní, nedôverujte neznámym osobám, ktoré vás kontaktujú a tlačia vás do úkonov, ktoré nie sú podľa vás v poriadku,“ zdôraznilo Krajské riaditeľstvo PZ v Bratislave na sociálnej sieti.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu