Na seneckom gymnáziu má učiť dejepisár, ktorý mal rasistické a homofóbne názory, mladšie deti mal učiť hajlovať


Foto: Na seneckom gymnáziu má učiť dejepisár, ktorý mal rasistické a homofóbne názory, mladšie deti mal učiť hajlovať Foto: vyberspravnuskolu.sk

Gymnázium Antona Bernoláka v Senci sa radí medzi najlepšie slovenské školy a svojím prístupom sa snaží o to, aby študenti mali dobrú atmosféru na vyučovaní. Podľa posledných informácií sa však žiaci necítia komfortne na hodinách dejepisu s ich profesorom Slavomírom Maľom, ktorý má mať názory porušujúce až zákon.

Dejepisár mal zhadzovať vyjadrenia študentov, ktoré si predtým sám vyžiadal. Podľa listu maturantov, ktorí sa na učiteľa sťažovali u riaditeľky gymnázia, mal žiakov navádzať na fašizmus či nacizmus. Mladších žiakov mal učiť hajlovať. Pre strach z vplyvu dejepisára na výchovu detí mala z gymnázia odísť aj jedna z profesoriek. Študenti sa rovnako boja z ohrozenia svojich blížiacich sa maturít, preto ich list napísali anonymne.

Dejepisár, ktorý neznáša Ukrajincov, Rómov či ženy

Podľa maturantov učiteľ priamo podporoval vojnu na Ukrajine, terorizmus, žiakom prezentoval svoje politické názory. Dokonca sa im priznal, že by si rád založil politickú stranu s názvom Nenávisť. Homosexuáli podľa neho nie sú ľudia, ale iba hrozba pre normálnych ľudí. Na túto problematiku upozornil portál Pluska.

Študenti sa v liste sťažovali tiež na dejepisárovu historku z detstva o tom, ako zastrelil psa. Rovnako im rozprával o tom, že pandy sú zbytočné zvieratá a treba ich vyzabíjať. Učiteľ rovnako hlásal svoju ideu o úplnej rodine, ktorá má byť zložená z muža a ženy. Žiakov pochádzajúcich z nekompletnej rodiny označil za menejcenných.


Rovnako museli študenti počúvať jeho úvahu o tom, že keby bol Ukrajinec, utiekol by do Ruska a bojoval by na ruskej strane. Nehanbil sa ani za jeho nenávisť k Rómom, ktorých skupinu v škole by chcel vypáliť plameňometom. Rovnako podceňoval ženské pohlavie. „Kto by sa len pozeral na športy, ktoré robia ženy,“ mal vyhlásiť dejepisár pred svojimi žiakmi.

Je členom Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov

Na čo poukázali študenti, a čo je nepochopiteľné, je fakt, že spomínaný dejepisár je členom Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Keďže škola nijako neriešila túto situáciu s učiteľom Maľom, maturanti poslali podnet na Úrad komisára pre deti, ktorý vyhodnotil svedectvo žiakov ako závažné a predmetnú vec bezodkladne posunul na Generálnu prokuratúru SR.

„Bratislavský samosprávny kraj o vzniknutej situácii vie a spolu so školou ju aktívne rieši. Takéto správanie zamestnanca je absolútne neprijateľné a netolerovateľné, a to ani zo srandy. Škola preveruje, či k udalostiam popísaných v anonymnom podnete naozaj došlo. S daným učiteľom škola urobila vážny pohovor a bol upozornený, že ak sa to preukáže alebo sa to nebodaj bude opakovať, budú vyvodené dôsledky,“ doplnila Lucia Forman, hovorkyňa bratislavského kraja, ktorý je zriaďovateľom seneckého gymnázia. Zároveň dodala, že učiteľ prisľúbil nápravu.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu