FOTO: Podnikateľka z Bratislavy si brala pôžičky na cudzie nehnuteľnosti, za požičané peniaze si užívala luxus


FOTO: Podnikateľka z Bratislavy si brala pôžičky na cudzie nehnuteľnosti, za požičané peniaze si užívala luxus
Galéria: 4 fotky
Foto: Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj

Bratislavská krajská kriminálka objasnila ekonomickú trestnú činnosť ženy z Bratislavy, ktorá súvisela s poskytovaním pôžičiek. Tie počas celej doby splatnosti boli zabezpečené výkonom záložného práva k nehnuteľnostiam, pričom v jednom prípade došlo aj k zmene vlastníka jednej z nehnuteľností.

Silvia z Bratislavy si takto v septembri v roku 2023 vybavila pôžičku vo výške 193 600 eur, pričom k nej bolo zriadené zabezpečovacie právo nič netušiacich vlastníkov nehnuteľnosti, ktorí o tomto celom nevedeli. Vyšetrovatelia krajskej kriminálky zistili, že 45-ročná „podnikateľka“ si takto požičiavala peniaze už od roku 2022.

Vo všetkých prípadoch za pôžičky ručila nehnuteľnosťou, všetky zmluvy súvisiace so zriadením záložného práva však boli sfalšované, a tým pádom by k výkonu záložného práva nikdy reálne nedošlo. Aby mohla v požičiavaní pokračovať, záložných veriteľov na základe falošných listín odstránila z listu vlastníctva.

Takto sa jej okrem posledného prípadu podarilo jednu nehnuteľnosť v priebehu roka a pol založiť trikrát. Svoje konto tak vylepšila o ďalších 342 800 eur. V čase, keď si užívala luxusný život, už vedela, že požičané peniaze nebude mať ako vrátiť. Policajti kriminálnej polície počas zásahu zaistili u ženy viaceré mobilov, notebookov a listín, ktoré poslali na znalecké skúmanie.


„Vyšetrovateľ  odboru kriminálnej polície v tejto súvislosti vzniesol obvinenie 45-ročnej Silvii za pokračovací obzvlášť závažný zločin podvodu v súbehu s prečinom falšovanie a pozmeňovanie verejnej listiny, úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky a spracoval podnet na jej väzobné stíhanie. Za uvedené skutky jej hrozí trest odňatia slobody vo výške od 10 do 15 rokov,“ napísalo o prípade Krajské riaditeľstvo PZ v Bratislave na sociálnej sieti.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu