Novinárku Lenku Ježovú znásilnil jej partner. Po schválení novely plakala


Foto: Novinárku Lenku Ježovú znásilnil jej partner. Po schválení novely plakala
Galéria: 3 fotky
Foto: Instagram/Lenka Ježová

Vládni poslanci po 12-hodinovom rokovaní v Národnej rade odhlasovali vládnu novelu Trestného zákona. Okrem rušenia špeciálnej prokuratúry či znižovania trestov novela upravuje aj premlčacie lehoty. Za trestné činy, pri ktorých hrozí trestná sadzba 10 rokov, bude dĺžka premlčania obdobná.

Táto úprava ovplyvní aj premlčacie lehoty pri trestnom čine znásilnenia. Z pôvodných 20 rokov sa stane 10. To vyvolalo v parlamente mimoriadne emotívnu diskusiu. Opozícia si prvotne myslela, že sa koalícia pomýlila.


Ministra spravodlivosti Borisa Suska a poslanca Tibora Gašpara na to upozornila ešte v stredu poslankyňa za Progresívne Slovensko Zuzana Števulová. „Tak samozrejme, do toho spadol aj trestný čin znásilnenia, ale zákony sa menia a vyvíjajú,“ povedal Tibor Gašpar počas faktickej poznámky.

Poslanec Glück a jeho prirovnania k Amerike

Pár hodín pred schválením novely už koalícia hovorila o zámere. Nový poslanec za Smer-SD Richard Glück, ktorý si prevzal mandát presne v deň hlasovania ako náhradník za poslanca Nemkyho, vyhlásil, že skrátenie premlčacích lehôt má ženy motivovať k nahlasovaniu trestných činov.

„Pozrite sa, čo sa deje v Amerike. Po 18 rokoch si nejaká žena spomenie, že bola niekým znásilnená a na základe tvrdenia sa začne vydieranie a mediálny lynč. Snáď mi nechcete tvrdiť, že 10 rokov na oznámenie znásilnenia je málo. Táto zmena motivuje ženy, aby boli tieto činy nahlásené,“ povedal v pléne.


Obeťou znásilnenia bola aj novinárka

Parlamentné dianie komentovala na svojom Instagrame politická redaktorka Lenka Ježová. Tá odišla z televízie TA3 len nedávno a aktuálne pôsobí v TV JOJ. 


Je mi úprimne zle! Bola som znásilnená. Znásilnil ma môj vtedajší partner. Áno, aj také sa tu deje častejšie ako si viete predstaviť. A tu pán poslanec asi chce, aby som mu ja a ďalšie ženy, ktoré boli znásilnené, ešte ďakovali,“ napísala v instagramovom príbehu. Odmieta, že by skrátenie premlčacích lehôt malo ženy motivovať k nahlasovaniu páchateľov. Považuje to za výsmech.

Veľa žien sa podľa nej bojí trestný čin nahlásiť pre obavy zo stigmatizácie a nechce znova prežívať duševnú bolesť. „Ženy sa často odhodlajú o tom hovoriť až po rokoch, keď to dokážu v sebe spracovať. Vy im teraz beriete možnosť, keď nájdu silu, sa útočníkovi postaviť aj po rokoch. Hanba!“ vraví Ježová.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu