Bratislavským krajom jazdilo v roku 2023 viac ako 3 milióny cyklistov, najviac na Dolnozemskej trase


Foto: Bratislavským krajom jazdilo v roku 2023 viac ako 3 milióny cyklistov, najviac na Dolnozemskej trase Foto: Facebook/Bratislavský kraj

V Bratislavskom kraji jazdilo v roku 2023 viac ako 3 milióny cyklistov. Podľa sčítačov najvyťaženejšou cyklotrasou bola tá na Dolnozemskej, ktorou prešlo viac ako 475 tisíc cyklistov. Najviac cyklistov, presnejšie 5447, prešlo touto trasou v nedeľu 21. mája.

Rekordy lámal aj župný Cyklomost slobody, ktorý zaznamenal 312 tisíc ľudí na bicykloch. Cyklistickou novinkou na území Bratislavského kraja je most Vysomarch, ktorý ide ponad rieku Moravu medzi Vysokou pri Morave a rakúskym mestečkom Marchegg. Od jeho otvorenia v roku 2022 sa po ňom previezlo viac ako 120-tisíc cyklistov. 

„V Bratislavskom kraji sa nachádza takmer 1200 kilometrov značených cyklotrás. Župa, ale aj obce a mestá v kraji v poslednom desaťročí investovali do rozvoja cykloturistiky nemalé finančné prostriedky a efekt je viditeľný. Krajom brázdia státisíce cyklistov a ich počty neustále rastú,“ zhodnotil predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.


Čo odhalili sčítače?

Automatické sčítače nainštalované na území Bratislavského kraja ukázali, že počet ľudí na bicykloch rastie nielen v Bratislave, ale aj v Senci na Slnečných jazerách. Minulý rok tam bolo viac ako 170-tisíc cyklistov. V minulom roku stúpol aj počet ľudí, ktorí jazdia na bicykli do práce či do školy. Po typickej mestskej cyklotrase na Páričkovej ulici v Bratislave prešlo asi 200 tisíc ľudí na bicykli.

 V rozvoji cykloinfraštruktúry a cykloturistiky chce bratislavský kraj pokračovať. „Župa ako investor pripravuje ďalšie projekty s cieľom vytvoriť sieť bezpečných, segregovaných a navzájom poprepájaných cyklotrás,“ dodala riaditeľka odboru stratégie, územného rozvoja a riadenia projektov župy Barbora Lukáčová.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu