Dávid z bratislavskej VŠMU po získaní Emmy: Najskôr som si myslel, že je to vtip. Otvorený rozhovor priamo z New Yorku


Foto: Dávid z bratislavskej VŠMU po získaní Emmy: Najskôr som si myslel, že je to vtip. Otvorený rozhovor priamo z New Yorku
Galéria: 7 fotiek
Foto: Dávid Štumpf

Filmový animátor Dávid Štumpf, rodák z Komárna a bývalý študent z bratislavskej VŠMU, si počas víkendu v L. A. prevzal prestížne ocenenie Emmy za dizajn v seriáli Ms. Marvel. Konkrétne išlo o Primetime Creative Arts Emmy, ktoré je určené personálu televízneho vysielania – kameramanom, dizajnérom, kostymérom či maskérom.

Dávid ukončil štúdium na VŠMU v Bratislave filmom Kovbojsko, ktorý bol vybraný na festivaly ako Annecy, Stuttgart alebo Hiroshima a získal zaň niekoľko ocenení. Magisterské štúdium absolvoval na pražskom FAMU a v oblasti animácie a filmu pôsobil na voľnej nohe.

Na to, aké pocity prežíval pri víťazstve, ako vyzeralo odovzdávanie prestížnej ceny a mnoho ďalšieho, sme sa spýtali priamo Dávida, ktorý nám poskytol jedinečný rozhovor priamo z New Yorku.

Kedy ste sa dozvedeli o nominácii Emmy?

V našej kategórii rozhodovala o víťazovi odborná porota, nie televízna akadémia. Takže nám túto správu oznámili asi mesiac dopredu. Niekoľko dní som si myslel, že je to vtip, potom som sa začal tešiť na výlet do Los Angeles.


Zdroj: Dávid Štumpf


Aké boli vaše bezprostredné pocity po získaní ceny?

Nevedel som, čo mám robiť s rukami, v hľadisku bolo priveľa ľudí. Na ceremónii majú limitovaný čas, preto sme dostali na pódiu len jednu sošku. Každý člen tímu dostal svoju vlastnú až v zákulisí.

Čo pre vás a vašu ďalšiu tvorbu znamená toto ocenenie?

To ešte neviem, lebo som Emmy nikdy nevyhral. Rád vám to poviem neskôr.

Na sociálnych sieťach o úspechu informovala vaša sestra aj mama. Obe nešetrili slovami radosti a chvály. Koľko gratulácií ste dostali od Slovákov?


Oveľa viac ako som zvyknutý.

Aké sú vaše zážitky z celého večera? Ako vyzerá zákulisie odovzdávania prestížnej ceny?

Dvomi slovami „obrovská párty“. Ceremónia je rozdelená na dve časti. Prvou je samotné odovzdávanie cien, ktoré je dlhé, ale vďaka vtipným moderátorom je to zábava. Víťazov odprevádzajú do zákulisia, kde podpíšu protokol o prevzatí ceny. Nasleduje fotenie na červenom koberci. Potom vás pustia naspäť do sály.

Druhá časť je zaujímavejšia - obrovská a opulentná párty, ktorá bola skvelá. Osobne som sa však nerozprával s celebritami. Vždy bol okolo nich hlúčik ľudí, až mi ich bolo ľúto, že sa nemôžu ani najesť. Skôr ma zaujímali umelci a tvorcovia seriálov, ktoré mám rád a boli nominované (The Bear, White Lotus a ďalšie).

Aká bola vlastne vaša cesta do filmovej Ameriky?

Na škole som pracoval na nezávislých projektoch, ktoré mali väčšiu mieru slobody než komerčné objednávky. Z týchto vecí som si vybudoval portfólio a získal skúsenosti. Predovšetkým sa snažím robiť to, čo mám rád.

Hollywood je pre mňa skôr výnimkou. Väčšinou pracujem s americkými štúdiami na reklamách, pretože tie trvajú kratšie a ja rád striedam zadania. Alebo na nezávislých projektoch. Tento seriál bol špeciálny, mali sme skvelý tím a mohli sme veľa experimentovať, čo nebýva vo väčších projektoch samozrejmosťou. Takže sme sa počas produkcie bavili. Dokonca sa mi podarilo do seriálu prepašovať fotku svojho psa.


Čo vás na práci baví najviac? Aká je vaša rada pre ľudí, ktorí majú rovnaký sen?

Ten moment, keď si niečo vymyslím v hlave a ono to po dokončení funguje podľa plánov. Pretože to tak vždy nebýva. Ľudom by som poradil, aby robili to, čo ich baví. Ceny neznamenajú tak veľa ako mať prácu, ktorá je aj zábavou.

Aké sú vaše najbližšie pracovné plány?

Momentálne som na nejaký čas v New Yorku, kde spolupracujem so štúdiom Hornet na reklamnej kampani, o ktorej nemôžem hovoriť. Ďalšie veci sa postupne rysujú.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu