Kým Budmerice majú kaštieľ vypratať, Machala v ňom za nízku cenu oslavoval dva dni narodeniny


Foto: Kým Budmerice majú kaštieľ vypratať, Machala v ňom za nízku cenu oslavoval dva dni narodeniny Foto: Aktuality

Prenájom historického kaštieľa na dva dni za 100 eur? Pre väčšinu Slovákov asi nesplniteľný sen. Presne takúto sumu si však za prenájom priestorov pre narodeninovú oslavu od vlastného generálneho tajomníka služobného úradu Lukáša Machalu vypýtalo ministerstvo kultúry. Ako informujú Aktuality, ešte minulý rok stála napríklad svadba v kaštieli 400 eur.

Machala mal v kaštieli oslavovať 50. narodeniny. Aktuality štátneho tajomníka priamo oslovili a ako médium pripomína, Machala nepoprel, že v kaštieli oslavoval päťdesiatku. „A ešte máte nejaké otázky alebo máte s týmto problém?“ reagoval podráždene v telefóne. „Áno, je to bežne prenajateľné, kto si to zažiada, ten si to vie prenajať,“ odpovedal na otázku, či si môže v kaštieli zorganizovať dvojdňovú oslavu ktokoľvek za 100 eur,“ píšu Aktuality.

Fotografiu z Machalovej oslavy zverejnil na sociálnej sieti Telegram Ľuboš Blaha, nie je však potvrdené, že vznikla v priestoroch kaštieľa. Aktuality ďalej informujú o tom, že „Človek z Budmeríc, ktorý je oboznámený s dianím v kaštieli, nám potvrdil, že z ministerstva minulý týždeň dostali pokyn, aby priestory uvoľnili. „Len nám povedali, že máme odísť v piatok a vrátiť sa v sobotu, keď nám povedia, aby sme tu mohli poupratovať,“ cituje miestneho obyvateľa médium.

Ministerstvo kultúry pritom len minulý týždeň informovalo o tom, že vyzvalo obec Budmerice, aby prestala s využívaním rôznych priestorov kaštieľa, ktorý sa v obci pod Malými Karpatmi nachádza. Rezort súčasne pohrozil, že ak bude obec kaštieľ využívať aj naďalej, hrozí jej trestné oznámenie. Kaštieľ je dlhodobo v správe ministerstva a využíva sa na organizáciu rôznych kultúrnych, či spoločenských podujatí.


Protiprávne konanie vidí ministerstvo v tom, že „niekto si vybudoval na štátnych pozemkoch skladisko, stolársku dielňu, doviezol mobilnú ohradu, kde zjavne neoprávnene choval zvieratá a nikomu to neprekážalo. Rovnako ako nelegálny odber energií,“ hovoril o podrobnostiach práve generálny tajomník služobného úradu Lukáš Machala.

Starosta Budmeríc Jozef Savkuliak pre RTVS uviedol, že o žiadnych výzvach od ministerstva kultúry nevie. Na využívaní priestorov kaštieľa sa vraj ústne dohodol s niekdajším ministrom kultúry Marekom Maďaričom. „Tento súhlas nám bol udelený z dôvodu, že sa o celý areál príkladne staráme a chránime ho pred vandalizmom a chátraním,“ povedal pre RTVS starosta.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu