Podvodníčka v Bratislave skúša novú taktiku. Dôchodca z Rače radí, ako sa nenechať okradnúť


Foto: Podvodníčka v Bratislave skúša novú taktiku. Dôchodca z Rače radí, ako sa nenechať okradnúť Foto: pixabay.com

V susedskej skupine na sociálnej sieti venujúcej sa dianiu v bratislavskej mestskej časti Rača sa rozbehla diskusia o novom triku, ktorým sa podvodníci snažia získať peniaze. Svoju taktiku stavajú na dôverčivosti a dobrosrdečnosti, vďaka čomu im naleteli aj ľudia, ktorí sa inak voči „šmejdom“ cítia byť odolní. 

Jeden z obyvateľov zverejnil v skupine skúsenosť dôchodcovského páru, Ľubomíra a Žofie, ktorí v ňom polemizujú, ako sa mohlo podvodníčke podariť vymámiť z nich hotovosť. V jeden februárový večer u nich totiž zazvonila žena vo veku asi 25 až 30 rokov, vysoká asi 155 centimetrov, s piercingom v obočí s tým, že potrebuje pomoc. 

Vraj je dcéra susedov 4 domy ďalej, stratila kľúče a potrebuje 25 eur na taxík do dediny neďaleko Bratislavy, kde má údajne u známych náhradné kľúče,“ opisovali manželia jej príbeh. Ľubomírovi bola žena okamžite podozrivá a chcel si od nej vypýtať občiansky preukaz, nakoniec však namiesto toho zavolal manželku, aby jej tvrdenie overila. 

Tá si nebola istá, ale zdalo sa jej, že dotyčnú už niekde videla. Žena „v ťažkostiach“ ju navyše oslovila „pani Žofka“, na čo obaja manželia usúdili, že ich naozaj pozná, a nechceli susedov uraziť tým, že od nej budú žiadať identifikáciu. Peniaze jej preto dali, pričom ich uisťovala, že im ich obratom vráti. „Samozrejme, už sme ju nikdy nevideli,“ skonštatoval Ľubomír. 


Oklamaní manželia boli napokon sami prekvapení, že sa nechali takto ľahko oklamať. Nešlo síce o veľkú sumu peňazí, zlodejka však cynicky zneužila ich dôverčivosť a ľudskosť. Spätne usúdili, že si mali od ženy bez hanby vypýtať legitimáciu. Vysvetlenie našli aj pre familiárne oslovenie, ktoré ich presvedčilo - pravdepodobne počula, keď pán Ľubomír v jej prítomnosti volal svoju ženu. 

Manželský pár doplnil svoju skúsenosti tipom, ktorý by mal zaručene overiť, či sa jedná o podvodníka alebo o osobu, ktorá prosbu o pomoc nepredstiera: „Vypýtajte si občiansky alebo sa rovno spýtajte, či danej osobe nebude vadiť, ak si ju odfotografujete.“ Podvodník totiž naisto odmietne jedno i druhé. 

Zážitok Ľubomíra a Žofia však nebol ani zďaleka ojedinelý. Pribeh komentovalo v susedskej skupine  množstvo obyvateľov, u ktorých podvodníčka taktiež hľadala šťastie pod podobnými zámienkami. Niektorí preto začali zvažovať aj podanie hromadného trestného oznámenia. Podľa ďalších postrehov sa daná žena pohybuje po celej Bratislave. Nielen dôchodci sa tak musia mať neustále na pozore, aby niekto nezneužil ich ochotu pomáhať. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu