Nebezpečné komáre spôsobili v Bratislave rozruch, máte sa ich báť? Primátor Ružinova má jasnú odpoveď


Foto: Nebezpečné komáre spôsobili v Bratislave rozruch, máte sa ich báť? Primátor Ružinova má jasnú odpoveď Foto: Pexels/Ilustračné foto

Bratislavčanov vystrašila správa, že Ružinove našli vlani niekoľko exemplárov ázijského komára tigrovaného, ktorý je schopný prenášať viacero druhov nákaz a chorôb. Ako informoval primátor Ružinova Martin Chren, mesto sa okamžite obrátilo na odborníkov, aby pre ľudí získali jednoznačnú odpoveď.

„Nemusíme sa báť,“ povedal Chren. „Zatiaľ nie je pravda, že by sa komár tigrovaný v Ružinove zabýval a množil, ani inde v Bratislave,“ pokračoval v statuse na sociálnej sieti. Taktiež podľa jeho slov nie je pravda, že by sa ľudia mali kvôli nemu obávať eboly, ziky, horúčky denge, cholery, moru alebo ďalších ochorení.

Tento druh komára je schopný prenášať niektoré spomenuté nákazy, ale najprv by sa nimi podľa Chrena musel nakaziť a zabývať sa u nás. Napriek tomu si myslí, že klimatická zmena sem tohto komára raz dovedie.



Magistrát je v kontakte so Slovenskou akadémiou vied, ktorá plánuje tento rok výskyt komára tigrovaného v Ružinove preventívne monitorovať. Existuje aplikácia Mosquito Alert, do ktorej môže hocikto nahlásiť, ak takéhoto komára spozoruje.

Chren ďalej napísal, že komáre sa množia v stojatej vode. „Vôbec však nemusí ísť len o močiare a o dutiny stromov v lese. Stovky až tisíce komárov sa dokážu narodiť v sude s vodou na vašej záhrade, v podšálke vášho kvetináča na balkóne či vo váze s kvetinami na cintoríne. Základom úspechu boja proti komárom je nedovoliť to,“ uviedol.

Hlavné mesto bude tento rok opäť rozdávať zadarmo špeciálne tablety, ktoré larvy komárov bezpečnou cestou zničia. „Keď ich budeme mať aj na našom úrade, dáme vám vedieť a budete si ich môcť vyzdvihnúť. Naopak, chemické postreky priamo v meste nie sú vôbec zdravé a vôbec sa nemajú robiť,“ dodal Chren.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu