Počet deepfake videí narastá. Polícia varuje verejnosť


Foto: Počet deepfake videí narastá. Polícia varuje verejnosť Foto: ilustračné/pixabay.com

Polícia upozorňuje verejnosť na narastajúci počet deepfake videí na sociálnych sieťach a webových stránkach. Ide o falošné videá, ktoré sú vytvorené umelou inteligenciou tak, aby pôsobili ako autentický záznam. Deepfake videá prostredníctvom manipulácie s tvárami a hlasmi ľudí tvoria situácie, ktoré sa v skutočnosti nikdy nestali.    

„Deepfake videá sa využívajú a budú využívať na ovplyvňovanie verejnosti v prospech určitých cieľov online aktérov, koordinovaných skupín a podvodníkov. Ide o efektívny nástroj manipulácie,“ informuje polícia. 

Zneužitie identity známych osobností, ako aj politikov na vytvorenie falošných videí sa netýka len zahraničia. Viacero prípadov eviduje aj policajný zbor na Slovensku. Známe osobnosti vo falošných videá nabádali na investovanie. 


V súvislosti s deepfake videami policajti odporúčajú, rovnako ako pri dezinformáciách, overovať fakty. Zároveň varujú verejnosť pred neznámymi a neregulovanými stránkami na sociálnych sieťach.

„Naopak, v prípade tradičných a osvedčených médií máte istotu, že ide o autentické videá. Ide najmä o tradičné televízie, noviny a rozhlas. Tieto médiá sa riadia etablovanými pravidlami novinárskej práce,“ uviedla polícia s tým, že používatelia sociálnych sieti môžu falošné videá nahlasovať.  



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu