Púchovský z Hoaxov a podvodov: Demokracia sa mi rozpadá pred očami, treba byť pripravený na najhoršie


Foto: Púchovský z Hoaxov a podvodov: Demokracia sa mi rozpadá pred očami, treba byť pripravený na najhoršie Foto: David Púchovský

Poznáte stránky na sociálnych sieťach, prostredníctvom ktorých s verejnosťou komunikuje slovenská polícia? Počas uplynulých šiestich rokov ich spravoval David Púchovský, ktorý však koncom minulého novembra z vlastného rozhodnutia podal výpoveď.

V minulosti pracoval ako novinár, pričom sa preslávil najmä vyriešením prípadu únosu, s ktorým si neporadil ani Interpol. Podarilo sa mu vypátrať dve deti, ktoré ich otcovia uniesli do Panamy. Dnes (30. januára pozn. red.) bojuje o svoju novú stránku Hoaxy a podvody, ktorú mu zablokovala sociálna sieť Facebook. Na Instagrame je však projekt stále aktívny.

*Aktualizácia: Posledný januárový deň sa Davidovi stránku Hoaxy a podvody podarilo obnoviť.

Prečo sa to stalo, z akého dôvodu odišiel z pozície správcu policajných sociálnych sietí a akému tlaku z vyšších miest bol počas svojej práce vystavovaný sa dočítate v našom rozhovore. David okrem toho prezradí viac o vzniku policajnej stránky Hoaxy a podvody - Polícia SR, o svojej bývalej práci, vyhrážkach a nenávisti, ktorým bol vystavený, či o známom žilinskom hoaxerovi.

Pokiaľ vás zaujíma jeho nový projekt Hoaxy a podvody v kombinácii s jeho aktuálnou pozíciou asistenta poslanca Jaroslava Spišiaka, čítajte ďalej. Akým spôsobom projekt financuje a aké kroky chystá ďalej?

Niekoľko rokov ste spravovali sociálne siete polície. Oceňovaný projekt Hoaxy a podvody po piatich rokoch stoplo Ministerstvo vnútra SR. Vy ste odtiaľ odišli a o niekoľko týždňov založili vlastné Hoaxy a podvody, ktoré však po pár dňoch Facebook vypol, lebo vraj porušujú jeho pravidlá používania. Vyhlásili ste, že ste niekomu stúpili na otlak. Môžete nám o tom povedať viac?

V súčasnosti nemôžem zájsť do detailov, aby som nikoho neohrozil. Poviem to takto. Keď som pracoval pre štát, náš tím bol vystavený tlaku zo strany časti verejnosti a politikov, pre ktorých sa dezinformácie stali existenčným nástrojom. Bolo logické, že nás nikdy nebudú mať radi, keď sme proti dezinformáciám bojovali a boli sme úspešní. Dnes platí to isté, lenže k týmto dvom skupinám sa pridal samotný štát, teda jeho inštitúcie, ktoré budú robiť všetko preto, aby nás zastavili. A to už naozaj nie je sranda.

V rámci rôznych inštitúcií prebieha zápas o demokraciu, nemôžu vyhodiť úplne všetkých, je to veľmi ťažká situácia… Mám však obavy, aby sme sa veľmi rýchlo nevrátili do 90. rokov, keď tu štátne orgány boli zneužívané na súkromné objednávky najvyšších predstaviteľov krajiny. Všetko k tomu smeruje. Je šialené, čo sa deje. Viem o konkrétnych krokoch, ktoré sú voči mne podnikané z osobnej pomsty niektorých ľudí. Demokracia sa mi rozpadá pred očami. Treba byť pripravený na najhoršie.

Za vaším odchodom z pozície správcu sociálnych sietí polície bola žiadosť o zmazanie príspevku, ktorý ste uverejnili. O čo išlo?

Bol to status, v ktorom som pripomenul, že už je november, a pritom dezinformačné predpovede hovorili, že v septembri budú Slováci mobilizovaní do vojny na Ukrajine. Tento hoax spôsobil to, že desiatky tisíc Slovákov podali žiadosť o odopretie vojenskej služby v prípade mobilizácie. Vzápätí som dostal telefonát s odkazom, že minister vnútra prikazuje, aby bol ten status vymazaný. To bola pre mňa posledná kvapka a povedal som si, že odídem čím skôr dobrovoľne.

Boli ste podobnému tlaku alebo ovplyvňovaniu vystavení aj v minulosti?

Nie, nikdy. S osobou ministra som nikdy nič podobné nezažil. Možno sa vyskytli prípady, keď niektorí prezidenti alebo moji priami nadriadení mali iné názory na nejaké témy, ale to sme si vždy racionálne vydiskutovali. Nebol to žiadny tlak, len normálne pracovné diskusie.

Vráťme sa na začiatok vášho príbehu policajné Hoaxy a podvody. Ako táto stránka vznikla? Išlo o váš vlastný nápad?

V prvom rade musím povedať, že to, že polícia by mala riešiť hoaxy, bol nápad ľudí z okolia Roberta Kaliňáka už v roku 2017. Dovtedy som ani nevedel, čo je to slovo hoax. Začal som sa tomu venovať na ich popud a po roku som založil stránku Hoaxy a podvody - Polícia SR, aby to bolo prehľadnejšie spracované. Hoaxom na štátnej, odbornejšej úrovni som sa začal venovať v roku 2019, kedy prvú expertnú skupinu inicioval Úrad vlády SR pod vtedajším premiérom Petrom Pellegrinim. Tak vidíte tie paradoxy… Politici SMER-u si toto všetko vymysleli, v podstate ma do toho zatiahli, a dnes po rokoch je to zrazu problém. Čo k tomu dodať?

Používatelia sociálnych sietí videli iba finálne statusy a videá. Čo všetko vaša práca ako správcu policajných sociálnych sietí zahŕňala?

Bolo toho strašne veľa, najmä keď som bol sám. Časom sa náš tím našťastie rozširoval. Už len odpovedať na otázky občanov, ktorých bolo denne niekoľko desiatok, zabralo istý čas. Často posielali užitočné podnety, ktoré sme odstupovali príslušným útvarom. Dochádzalo tak k úspešnému vyšetrovaniu trestnej činnosti, ale aj k vypátraniu hľadaných a nezvestných osôb. Ohľadom statusov sme komunikovali s krajskými políciami, triedili ich, spracovávali, poverovali ich úlohami…

Samozrejme sme popritom vyrábali vlastné materiály, točili videá, robili fotografie, chodili doslova po celom Slovensku, vymýšľali si témy, zabezpečovali natáčacie dni… Bol to kolos, a je mi ľúto, že nás aj vo finále bolo málo, mohli sme to dotiahnuť ešte na vyššiu úroveň. Popritom tu boli hoaxy, ktoré sa od covidu nenormálne rozrástli a museli sme sa venovať aj im.


Stretli ste sa počas spravovania sociálnych sietí polície s vyhrážkami, nenávistnými prejavmi či dokonca útokmi na vás alebo vašich blízkych? Počítate s tým aj teraz?

Od covidu som terčom takmer každodenných vyhrážok. V jednom prípade môj bývalý kolega z ministerstva vnútra, ktorý sa vždy hrdil kamarátstvom s Robertom Kaliňákom, vyhľadal moje bydlisko, odfotil moju adresu, schránku a niekoho vozidlo a poslal to do extrémistickej skupiny, kde tieto údaje boli zverejnené. Útoky chodia aj teraz, ale tento štát si s tým nikdy nevedel poradiť a ochrániť slušných ľudí. Nemôžeme sa naň spoliehať, rovnako ako ani na prevádzkovateľov sociálnych sietí. Ak chcú ľudia bojovať za spravodlivosť, musia sa vedieť postarať sami o seba a byť pripravení sa brániť.

Aké boli najčastejšie zdroje hoaxov? Pochádzali zo Slovenska alebo zo zahraničia?

Bolo to rôznorodé. Drvivá väčšina hoaxov sa predtým objavila v zahraničí a na Slovensko ich doslova importovali ako akýsi produkt. Niekto ich preložil, poslal do nejakej skupiny a odtiaľ sa masovo šírili ďalej, takmer akoby pyramídovým efektom. Menšinu tvorili hoaxy produkované vyslovene domácim trhom. Často neboli tak prešpekulované, ako zahraničné.

Spomeniete si na najneuveriteľnejší hoax, ktorému verejnosť uverila?

Tých by sa našlo mnoho, bolo ich toľko, že človek aj zabudne. Takto narýchlo mi napadnú červíky v respirátoroch alebo to, že testovacia palička vám cez nos môže poškodiť mozog. Alebo aj to, že na Záhorí sú už americké vojská, lebo nás prišli obsadiť.

Založili ste vlastnú, nezávislú stránku Hoaxy a Podvody (aktuálne zablokovanú na Facebooku). Čím sa mala/má líšiť od policajnej verzie?

Princíp vyvracania hoaxov bude presne taký istý, ako počas môjho pôsobenia na polícii. Vysvetľovanie konkrétnych hoaxov, spolupráca s odborníkmi, preventívne kampane, upozornenia na podvody… a to všetko na apolitickej báze, teda nikdy nebudeme menovať politikov či politické strany.

Vytvorili ste zbierku na donio.sk. Je váš nový projekt financovaný iba z príspevkov verejnosti, alebo aj z iného zdroja? Akým spôsobom vás môžu fanúšikovia podporiť?

Donio je zatiaľ náš jediný zdroj. Riešime aj túto situáciu, aby sme mohli napríklad poberať granty rôznymi smermi, ale to zatiaľ nechcem špecifikovať, lebo je zrejmé, že niekto bude robiť čokoľvek, aby našu prácu znemožnil. Ak by nás aj chceli finančne zlikvidovať, tak už teraz viem povedať, že máme ľudí, ktorí to budú robiť bezodplatne. Každopádne sa chcem poďakovať všetkým podporovateľom a tým, ktorí prejavili záujem sa na tvorbe projektu podieľať.

Zaznamenali ste od založenia policajnej stránky Hoaxy a podvody doteraz akýkoľvek pokrok v tom, nakoľko je verejnosť naklonená veriť dezinformáciám? Ako veľmi spoločnosti môže uškodiť, pokiaľ v tom nebudete pokračovať?

Viera v dezinformácie stúpa z roka na rok. Nechcem tým tvrdiť, že naša činnosť bola neúspešná, či zbytočná, štát zlyhal ako celok. Musím povedať aj to, že predošlé vlády túto tému podcenili, neinvestovali do nej takmer nič, všetko riešili cez eurofondové projekty, procesy boli neskutočne pomalé... Svietilo zopár projektov vrátane nás, ale nemohli sme zmeniť celé Slovensko, skôr sme držali „zdravé“ jadro a dávali ľuďom nádej. Teraz sa nikto nemôže čudovať, že sme tam, kde sme.

Aktuálne ste aj asistentom poslanca Jaroslava Spišiaka. Nebojíte sa, že to v očiach verejnosti znehodnotí vašu doterajšiu alebo aj budúcu snahu, ktorú vkladáte do informovania a vyvracania dezinformácií?

Som si toho vedomý, ale ako som povedal, naša činnosť bude apolitická. Ak napríklad aj pán Šimečka povie hoax, ktorý bude nebezpečný, vysvetlíme ho, ale nikdy ho nebudeme ako osobu menovať. To platí pre všetkých aktívnych politikov. Taktiež teraz budujem tím, ktorý bude apolitickosť projektu strážiť. Nemalo by zmysel ho robiť politicky, skryte či odkryte, to by sa nepáčilo ani našim podporovateľom a nemalo by to zmysel.

Aké kroky v tejto oblasti chystáte ďalej?

Budujeme tím, nastavujeme financovanie do budúcna, rokujeme s odborníkmi… Riešime budúcnosť obsahu, ktorý by nemal byť len o textových a grafických statusoch, ale aj o videách, podcastoch či o prednáškach v reálnom živote.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu