Vrah z Teplárne volal pred útokom na linku dôvery. Čo hľadal na IPčku?


Foto: Vrah z Teplárne volal pred útokom na linku dôvery. Čo hľadal na IPčku? Foto: snímka z videa - Facebook/SME

Vyšetrovanie teroristického útoku na Zámockej ulici v Bratislave, ktorý sa stal v roku 2022, bolo ukončené. Ako uviedol špeciálny prokurátor Daniel Lipšic na tlačovej konferencii, skutok bol potvrdený výpoveďami spolužiakov páchateľa Juraja K. a aj jeho rodičov. Prokurátor označil útok za chladnokrvný a mal charakter popravy.

„Páchateľ si bol po prvej streľbe prebiť zbraň a následne obidvom poškodeným strelil do oblasti hlavy, respektíve krku,“ povedal. Obeťami jeho útoku sa stali Juraj Vankulič a Matúš Horváth.

Jeho hlavným cieľom bol Eduard Heger

Primárnym cieľom 19-ročného páchateľa bol vtedajší predseda vlády Eduard Heger, ktorého opakovane sledoval. Juraj K. bol v deň útoku na adrese Hegerovho bydliska, ale nezastihol ho. Zapísal si to do denníka, ktorý polícia zaistila, kde uviedol, že prechádza na plán B, keďže primárny cieľ sa mu nepodarilo zachytiť.

„Plánom B bol podnik Tepláreň na Zámockej ulici,“ uviedol Daniel Lipšic, ktorý dodal, že páchateľ registroval bar už niekoľko mesiacov pred skutkom. Juraj K. mal tiež dva dni pred útokom komunikovať s linkou dôvery IPčko. „Musím zomrieť, ale mám obrovský strach,“ povedal na linke pomoci. Pracovníci IP-ečka sa snažili s ním opäť spojiť ale už sa im to nepodarilo.


Daniel Lipšic sa na tlačovke tiež poďakoval vyšetrovateľom NAKA, ktorí sa podieľali na vyšetrovaní. 

Rodičia vedeli, že ide spáchať samovraždu

Jurajovi rodičia podľa zistení z vyšetrovania mali vedieť o čine aj o jeho pláne spáchať samovraždu. Napriek tomu nezasiahli ani nezavolali políciu. „To je na ich svedomí, to ja komentovať nebudem,“ uviedol k tejto informácii špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

Prokuratúra sa vyjadrila aj k prehláseniu, ktoré spravil páchateľov otec v dezinformačnom rádiu strany ĽSNS, kde naznačoval, že neverí, že by jeho syn spáchal samovraždu. Podľa Lipšica páchateľ spáchal samovraždu bez akýchkoľvek pochybností. 

Počas vyšetrovania sa tiež nenašla žiadna osoba, s ktorou by Juraj K. spolupracoval. Mal komunikovať s extrémistom s prezývkou SlovakBro. Ten bol zadržaný, ale na výsluchu povedal, že nevedel, o koho ide, a nemal záujem v komunikácií s ním pokračovať.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu