Šimkovičovej novela RTVS dostala na vláde zelenú. Na ťahu je parlament


Foto: Šimkovičovej novela RTVS dostala na vláde zelenú. Na ťahu je parlament Foto: Telegram/Martina Šimkovičová

Vláda schválila novelu zákona z dielne ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej v jeho upravenej podobe. Ministerka musela návrh zmeniť po výhradách Hlasu-SD. „Situácia v RTVS je neudržateľná. Televízia a rozhlas boli v roku 2023 stratoví. Nemôžu byť objektívni, pretože sú v spore s vládou Slovenskej republiky,“ povedal Robert Fico na tlačovej konferencii po schválení návrhu. Zamestnanci RTVS chystajú vo štvrtok protest. Do práce prídu oblečení v čiernych farbách.

V čom je Šimkovičovej kompromisný návrh iný? Rozdiel nachádzame už v samotnom názve novej inštitúcie. Kým pôvodne to mala byť Slovenská televízia a rozhlas (STaR), zmenený návrh hovorí o STVR. Namiesto Programovej rady, ktorá mala kontrolovať dodržiavanie verejnoprávnosti, vznikne Etická komisia. Tá má vydávať stanoviská k dodržiavaniu štatútu. Jej členmi nemôžu byť ľudia z občianskeho sektora. Nominovať ich bude cirkev, Matica slovenská, SAV, samosprávy či zdravotne postihnutí.

Okrem toho sa zmení aj možnosť odvolať generálneho riaditeľa. Šimkovičová to chcela spraviť bez udania dôvodu, po výhradách sa však od tejto myšlienky upustilo. Súčasnému riaditeľovi RTVS Ľubošovi Machajovi po schválení návrhu mandát zanikne. Novú inštitúciu by mal viesť jeden z jeho zástupcov Matúš Miklošík alebo Eduard Čengel.

STVR bude povinná merať sledovanosť programov vo vlastnej réžii. Pre celý trh ich v súčasnosti meria spoločnosť PMT. 


Kedy RTVS zanikne?

V momente, keď zákon vstúpi do účinnosti. „Rada Rozhlasu a televízie Slovenska sa zrušuje a funkčné obdobie všetkých jej členov zaniká ku dňu účinnosti zákona,“ uvádza návrh. Najneskôr by sa malo o zákona v pléne rokovať 3. mája. Poslanci o ňom nebudú rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Pôjde do prvého čítania, Robert Fico predpokladá, že sa schváli do začiatku prádzdnin. Potom je na ťahu prezidentka. „Je na vás, aby ste prišli s takou schémou, aby sme to do polovičky júna 2024 zvládli,“ povedal premiér ešte v pondelok. 




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu