Bratislava zriadila nové zastávky pre turistické autobusy. Cieľom je viac neblokovať dopravu a MHD


Foto: Bratislava zriadila nové zastávky pre turistické autobusy. Cieľom je viac neblokovať dopravu a MHD Foto: FB Bratislava - hlavné mesto SR

Tri až štyri veľké turistické autobusy za sebou čakajúce na možnosť vyložiť svojich pasažierov. Za nimi autobus MHD, ktorý sa cez zablokovanú cestu nevedel dostať k zastávke. No a korunu všetkému nasadili netrpezliví vodiči osobných áut, ktorí kvôli turistickým autobusom často museli čakať.

Kolóny a zápchy spôsobené nástupom a výstupom turistov z autobusov sa opakovali predovšetkým na nábreží Dunaja. Tento priestor sa nachádza neďaleko úplného centra Bratislavy a súčasne ho využívajú turisti prichádzajúci do nášho hlavného mesta riečnymi loďami. Po vystúpení z lode často nasadali na autobus, ktorý turistov odviezol napríklad na hrad.

Nepríjemným situáciám by mal byť v Bratislave koniec. Aspoň to si sľubuje magistrát od zmien, ktoré budú platiť pre turistické autobusy počas nasledujúcej sezóny. Na Rázusovom nábreží sa zruší možnosť parkovania týchto autobusov v priestore zastávky MHD, čo spôsobovalo meškania mestskej dopravy a diskomfort cestujúcich. „Aby sme zlepšili plynulosť MHD, po novom bude tento priestor slúžiť výlučne na krátkodobý nástup/výstup cestujúcich (turistov) k výletným lodiam v prístave. Navyše, dopravcovia, ktorí túto zastávku budú chcieť využiť, si budú musieť vopred vybaviť povolenie,“ oznámilo hlavné mesto na sociálnej sieti.

Ďalšou zmenou je zriadenie nových zastávok pre turistické autobusy v blízkosti centra mesta - na Suchom mýte pri Hodžovom námestí. „Zastávky na Suchom mýte sú vyznačené v oboch smeroch a umožňujú turistickým autobusom zastaviť v dobrej dostupnosti napríklad od Hodžovho námestia, Michalskej brány a ďalších navštevovaných miest v historickom centre mesta,“ dodal magistrát. Viac zastávok by malo eliminovať príliš veľký nápor autobusov len na niektoré z nich, čo spôsobovalo dopravné problémy. „Pre turistických dopravcov naďalej zostávajú k dispozícii aj doterajšie kapacity zastávok a parkovania, ako napríklad Malá scéna, Bratislavský hrad, Chatam Sófer, Slavín, či Fajnorovo nábrežie,“ uzavrelo mesto.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu