Zomrel mediálny mág Fedor Flašík. Stál za zrodom Fica aj Mečiara


Foto: Zomrel mediálny mág Fedor Flašík. Stál za zrodom Fica aj Mečiara Foto: Facebook/Fedor Flašík

Vo veku 66 rokov zomrel podnikateľ a mediálny marketér Fedor Flašík. Od roku 2010 bojoval s rakovinou lymfatických uzlín. Pred nedávnom sa jeho zdravotný stav výrazne zhoršil. Marketér najprv skúšal alternatívnu liečbu, tá však nefungovala. Bol hospitalizovaný v ružinovskej nemocnici, kde bol dva týždne v umelom spánku na oddelení ARO. Pred štyrmi dňami ho previezli s mimotelovým obehom do pražskej nemocnice Motol. Svoj boj s rakovinou však 22. apríla prehral. Informovala o tom TV JOJ.

Flašík je známy najmä z prostredia HZDS a Smeru-SD, pre ktorých pripravoval ako riaditeľ reklamnej agentúry volebnú kampaň. Okrem toho Flašík vlastnil aj súkromné rádio a od roku 2020 bol vydavateľom portálu eReport. Od roku 2006 bol manželom europoslankyne Moniky Beňovej. Pár sa rozviedol v roku 2017.

Kto je Fedor Flašík?

Narodil sa 14. januára 1958 v Bratislave. Je absolventom Právnickej fakulty Univerzity Komenského, kde získal titul JUDr. Flašík sa dokonca počas svojej mladosti venoval aj baletu. Pôvodne pracoval ako vedúci zásobovania a odbytu vo výrobnom družstve Detva a neskôr v Ústrednom výbore Zväzu československo-sovietskeho priateľstva, kde mal na starosti ruských umelcov. Flašík sa tiež viackrát hlásil do komunistickej strany, ale nikdy ho do nej nevzali.

Politickým marketingom sa začal zaoberať v roku 1992, kde pomáhal Ľudovej strane v Rakúsku. O dva roky neskôr už pracoval pre Vladimíra Mečiara a jeho HZDS. Počas tejto éry sa jeho reklamnej agentúre Donar mimoriadne darilo. Flašík stál napríklad za nápadom inštalácie hodín oproti prezidentskému palácu, ktoré odrátavali funkčné obdobie prezidenta Michala Kováča.


Keď bolo jasné, že sa éra Vladimíra Mečiara skončí, Flašík sa začal obzerať po novej strane a potreboval nájsť jej lídra. Potreboval niekoho vzdelaného, z regiónu a dobrého rétora. Tento vzorec zafungoval aj pri budovaní Mečiara„Rétoricky dobre vybavený, fyzicky nad 180 cm, mladý, právnik, z dediny,“ povedal Flašík v Nvotovej dokumente Mečiar o vtedy ešte neznámom Robertovi Ficovi.


Flašík stál aj za virálnou reklamou Roberta Fica majster Poriadok. V tom čase potreboval stranu Smer-SD odprezentoval ako novú generáciu, ktorá v spoločnosti po Mečiarovi a Dzurindovi spraví „poriadok“.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu